Wpis z mikrobloga

Szeroka Góra 766 m n.p.m. (Góry Bardzkie)
Data: 23.11.2024
Trasa: Przełęcz Kłodzka (szlak niebieski) -> Pod Kłodzką Górą (szlak żółty) -> Szeroka Góra (szlak żółty) -> Pod Kłodzką Górą (szlak żółty) -> Kłodzka Góra (szlak żółty) -> Pod Kłodzką Górą (szlak niebieski) -> Przełęcz Kłodzka (szlak niebieski).
Długość trasy: 6,7 km
Suma podejść: 435 m.

Niepozorny szczyt w bliskim sąsiedztwie o wiele bardziej znanej Kłodzkiej Góry. Niepozorny do tego stopnia, że przy okazji wizyty na tym drugim szczycie 4 lata temu całkowicie olałem sprawę i zszedłem od razu w stronę Kłodzka. Jak się później okazało, to właśnie Szeroka Góra jest najwyższym wzniesieniem Gór Bardzkich. Przez lata nic jednak nie zachęcało do odwiedzin tego miejsca - nie było tam żadnego znakowanego szlaku (z tego co wiem mapy dalej go nie pokazują) a sam szczyt był całkowicie zalesiony. Ktoś za to powiesił tam... antenę satelitarną i zaznaczył na niej nazwę góry. Czasy się jednak zmieniły. Antena zniknęła zastąpiona tabliczką i wytyczono nowy szlak (właściwie jest to przedłużenie żółtego szlaku z centrum Kłodzka). Wykarczowano też sporo drzew, zwłaszcza od północno-wschodniej strony Szerokiej Góry. Dzięki temu widać z niej fragmenty Gór Złotych oraz Obniżenie Otmuchowskie.

PS. Nie jest to jedyny raz kiedy idę na szczyt nie sprawdzając, czy jest w pobliżu coś jeszcze wyższego. Podobnie było z wizytą na Jagodnej i pominięciem wyższej od niej Jagodnej Północnej.

#gory #sudety #gorybardzkie
WR9100 - Szeroka Góra 766 m n.p.m. (Góry Bardzkie)
Data: 23.11.2024
Trasa: Przełęcz K...

źródło: 20241123_134424

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WR9100: być w górach Bardzkich i nie wejść na "Wysoki Kamień" uprzednio czytając historię zaginięcia młodych ludzi dla podkręcenia klimatu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@rudaass: musiała zostać usunięta bardzo niedawno przy okazji wycinki. Cały teren wygląda na świeżo ogołocony, dużo leżących luzem gałęzi
  • Odpowiedz
  • 0
@MirasPdk: szedłem poprzednim razem niebieskim szlakiem z Barda ale tam nie dotarłem. Wysoki Kamień kojarzy mi się tylko z Górami Izerskimi i kamienną wieżą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz