Wpis z mikrobloga

Co najlepiej opakować w IKE na chwilę obecną? Założenia:
-niższe ryzyko kosztem niższych zysków,
-bez ciągłego analizowania rynku i martwienia się o oszczędności,
-w najbliższym czasie nie będę potrzebował tych pieniędzy, oprócz tego mam poduszkę na KO,
-maxowanie IKE co roku,
-z produktów emerytalnych mam jeszcze dodatkowo PPK.

Moja wiedza z inwestowania jest raczej podstawowa, ale nie zerowa. Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku że dobrym pomysłem będzie w końcu założenie IKE, zwłaszcza że zbliża się koniec roku. Czy z moimi założeniami dobrym pomysłem jest założenie IKE obligacje i rozłożenie 50/50 TOS/EDO czy jest coś sensowniejszego?

Myślałem też nad IKZE, ale póki co wpadam w 1 próg i po przeliczeniach jeszcze się wstrzymam.

#ike #oszczedzanie #inwestowanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xpro: jeśli IKE w obligacje zakładasz to lepiej wejść w samo EDO zamiast dzielić to na TOS/EDO, ale poczytaj porób symulacje. Decyzja należy do Ciebie.

I wszystko zależy ile masz lat. Jesli blisko 60. to IKE obligacje super. Jeśli 20 lat to może IKE w Bossa lub mBank i kupno jakiś ETF? No wszystko zależy.

Pamiętaj, że zawsze możesz założyć IKE-obligacje (i go nie maksować) oraz IKZE-maklerskie i tam kupować
  • Odpowiedz
@xpro: sam musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz bardziej ryzykować czy mniej. Obligacje nie dadzą zarobić, one jedynie utrzymają wartość pieniądza w okolicach inflacji. Przy tak długim okresie może lepiej zaryzykować i zainwestować w jakieś ETF, na akcje globalne albo na USA. W dłuższej perspektywie powinieneś wyjść bardziej na plus.
Oczywiście wszystko zależy też od sytuacji globalnej, bo jak przyjdzie wojna do Europy, to już może być różnie. W przypadku bankructwa
  • Odpowiedz
@xpro wyplata ike jest dla 65+, z domysłu ustawiasz dyspozycje na kupno EDO za całą wpłaconą kwotę bo to bezsens branie krótszych obligacji
  • Odpowiedz
Moja wiedza z inwestowania jest raczej podstawowa, ale nie zerowa. Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku że dobrym pomysłem będzie w końcu założenie IKE, zwłaszcza że zbliża się koniec roku. Czy z moimi założeniami dobrym pomysłem jest założenie IKE obligacje i rozłożenie 50/50 TOS/EDO czy jest coś sensowniejszego?

@xpro:

Tylko że IKE-Obligacje (rynek pierwotny obligacji) masz w jednym banku PKOBP i to ogranicza ci później inwestowanie w inne instrumenty, których
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Lxs1111: póki co właśnie przerzucam między kontami oszczędnościowymi żeby łapać promocyjne procenty, ale zaczyna mi się kurczyć oferta, bo w wielu bankach nie chcą już tylko nowych środków ale dodatkowo musisz też zostać nowym klientem. Męczy mnie to zakładanie nowych kont co 3 miesiące i szukanie kruczków w ofertach.
I tu przyszedł pomysł żeby w końcu zainteresować się IKE i część oszczędności tam przerzucić.

Swego czasu miałem też TFI w
  • Odpowiedz
@xpro: Dla uproszczenia ETFy to takie TFi tylko do kupienia z wolnej stopy na koncie maklerskim. Taki ETF SP500 mówi tyle, że jego celem jest odwzorowanie indeksu SP500, czyli skupują akcje tak żeby pokryć się z SP500.
  • Odpowiedz