@Markotny_Marek: plusik, ale... Nie normalizujmy wszystkiego. Internety ryją beret dzieciaków. To jest fakt. To nie jest dobre ani równowartościowe w porównaniu do przebywania z innymi, cały dzień poza domem, za czasów naszej młodości. I efekty tej zmiany cywilizacyjnej już wkrótce się pojawią w pełnej skali. Depresje, otyłość, choroby powiązane, autyzm, plaga samotności, choroby psychiczne. Mam nadzieję tylko, że ci młodzi ludzie zbuntują się i podrzucą to co im współczesny świat
@saib75: masz rację. Wyważenie wszystkiego to najważniejsza kwestia. Ale ja bazuję na wychowaniu. Mam troje dzieci, najstarsza córka ma 14 lat. Uczę ją "mądrości życiowej" na tyle, na ile potrafię. Ale mam świadomość, że nie ma takiego wała, żebym za wszelką cenę ochronił Ją przez z-------i wzorcami. Nurture vs Naturę - sławetna walka
@saib75: wiesz co mnie najbardziej w-----a? Idiokracja obecnego pokolenia. Wkręcenie karnisza - no weź, trzeba znaleźć gościa od tego. Drzwi się nie domykają - ogarniemy typa od drzwi.
Obecnie dla mnie jedną z lepszych fuch jest złota rączka. Przecież to hajs kapie od tych wszystkich programistów, analityków, AI programistów i innych fajtłap życiowych 😁
@Markotny_Marek: Ale to samo jest z komputerami: nie działa mi coś w Windowskie, o matko, pomusz pan. Tymczasem najczęściej pan: google, szukaj, Pajeet mówi kliknij tu i tu, zadziała
@Sathanas_Gloriam: od dawna o tym p------ę: Obecne pokolenie ma najlepszy dostęp do informacji, i nie potrafi z tego dostępu korzystać!!! Ile razy w pracy widziałem młode i stare siury, którzy mając internet i dostęp do wszechnicy wiedzy pytają o rzeczy, o których pytanie mnie byłoby wstyd bo wiem że wujek mnie pomoże...
@Markotny_Marek: Chryste, ale p--------z jak stary boomer. Jestem pewnie z twojego pokolenia i jakoś nie pamiętam żeby otaczały mnie same złote rączki. Za to widzę, że wielu młodych ludzi jest ogarniętych technicznie. Moim zdaniem jedziesz klasycznym kurła kiedyś to było.
@saib75: i jeszcze jedno: Uczenie korzystania z narzędzi i rozrywki, to rola rodziców - przynajmniej do pewnego wieku. Dzieci obserwują i naśladują dorosłych. Jak rodzice w domu siedzą w telefonach i komunikują się z dziećmi równoważnikami zdania, to za c---a pana nie oczekuj, że będą szukali kontaktów w rzeczywistości...
Podwórko, koledzy, robienie miliona rzeczy o których obecne dzieciaki mogą tylko pomarzyć.
@Markotny_Marek: Dobra, ale proszę wytłumacz mi. Co zalicza się niby do tych mitycznych rzeczy o których dzieciaki dziś mogą tylko pomarzyć? Moim zdaniem dzieciak który jest dziś nastolatkiem na przykład ma znacznie lepiej.
@Markotny_Marek: Tak? Moi rodzice nie komunikowali się ze mną. Poza kwestiami szkoły i wołaniem na posiłki. To był standard w latach 80-90. Więc nie, problemem współczesnej młodzieży jest nadmiar bodźców, a nie mniej czy więcej bierni rodzice.
Młodość każdego dzieciaka wychowywanego w normalnych warunkach będzie cudowna we wspomnieniach.
@Markotny_Marek: Dobrze, ale czym są ów ''normalne warunki''? Bo z tego co kojarzę to większość ludzi normalnymi warunkami nazywa patologię bardzo często.
plusik, ale... Nie normalizujmy wszystkiego (...) Depresje, otyłość, choroby powiązane, autyzm, plaga samotności, choroby psychiczne.
@saib75: No ale nasze czasy tez mialy swoje minusy. Pamietam jak w latach 90' regularnie odbywaly sie marsze przeciw przemocy bo jakies sebisky skatowaly na smierc kogos bo nie mial szluga zeby ich poczestowac.
Fajnie bylo spedzic dziecinstwo z kumplami bez internetow ale z drugiej strony znam goscia, ktory mial kose wzeniona w brzuch przez
@Markotny_Marek: jeśli chcesz być człowiekiem "w pełni" musisz używać całego ciała i wszystkich zmysłów: biegać, wspinać się, pływać, mieć wypadki na rowerze, wchodzić na drzewa, budynki, doświadczać lęku wysokości, strachu przed utonięciem, przeciążeń, upadków, odmrożeń, wyczerpania, emocji, walk z kolegami, wyciągania szkieł z rany i radości po zagojeniu ran i pokonaniu osiedla w piłkę. Doświadczyć nudy, braku bodźców, pojawienia się myśli abstrakcyjnych, pojawienia się osoby która przerwie nudne wakacje i
Wyważenie wszystkiego to najważniejsza kwestia.
Ale ja bazuję na wychowaniu.
Mam troje dzieci, najstarsza córka ma 14 lat. Uczę ją "mądrości życiowej" na tyle, na ile potrafię.
Ale mam świadomość, że nie ma takiego wała, żebym za wszelką cenę ochronił Ją przez z-------i wzorcami.
Nurture vs Naturę - sławetna walka
Idiokracja obecnego pokolenia.
Wkręcenie karnisza - no weź, trzeba znaleźć gościa od tego.
Drzwi się nie domykają - ogarniemy typa od drzwi.
Obecnie dla mnie jedną z lepszych fuch jest złota rączka.
Przecież to hajs kapie od tych wszystkich programistów, analityków, AI programistów i innych fajtłap życiowych 😁
Tymczasem najczęściej pan: google, szukaj, Pajeet mówi kliknij tu i tu, zadziała
Obecne pokolenie ma najlepszy dostęp do informacji, i nie potrafi z tego dostępu korzystać!!!
Ile razy w pracy widziałem młode i stare siury, którzy mając internet i dostęp do wszechnicy wiedzy pytają o rzeczy, o których pytanie mnie byłoby wstyd bo wiem że wujek mnie pomoże...
@Markotny_Marek: nie potrafi albo im się nie chce, akurat to jest problem i młodego i starego pokolenia
wynika to glownie z lenistwa
Weź oddech, załóż okulary dziadku i przeczytaj na spokojnie jeszcze raz.
C---a czytałeś do końca, co? xD
Uczenie korzystania z narzędzi i rozrywki, to rola rodziców - przynajmniej do pewnego wieku.
Dzieci obserwują i naśladują dorosłych.
Jak rodzice w domu siedzą w telefonach i komunikują się z dziećmi równoważnikami zdania, to za c---a pana nie oczekuj, że będą szukali kontaktów w rzeczywistości...
@Markotny_Marek: Dobra, ale proszę wytłumacz mi. Co zalicza się niby do tych mitycznych rzeczy o których dzieciaki dziś mogą tylko pomarzyć? Moim zdaniem dzieciak który jest dziś nastolatkiem na przykład ma znacznie lepiej.
@Markotny_Marek: Dobrze, ale czym są ów ''normalne warunki''? Bo z tego co kojarzę to większość ludzi normalnymi warunkami nazywa patologię bardzo często.
@Markotny_Marek: Czytałem, c---a tam było.
@Markotny_Marek: co to. My tylko na dzierżawę chodziliśmy (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@saib75: No ale nasze czasy tez mialy swoje minusy. Pamietam jak w latach 90' regularnie odbywaly sie marsze przeciw przemocy bo jakies sebisky skatowaly na smierc kogos bo nie mial szluga zeby ich poczestowac.
Fajnie bylo spedzic dziecinstwo z kumplami bez internetow ale z drugiej strony znam goscia, ktory mial kose wzeniona w brzuch przez
A jaranie się tamtymi latami to pedalstwo.