Wpis z mikrobloga

Jeszcze raz o polityce dlaczego mając nawet minimalną wiedzę o polityce, jakiekolwiek potrzeby jako wyborca mimo licznych partii NIE MA na kogo głosować.
Lecimy z tematem.
PO. Partia, która istnieje tylko dlatego ideowo, że jest anty PiS. PO nie ma żadnej wizji, zwłaszcza gospodarczej. Z jednej strony tnie wydatki welfare state, z drugiej prowadzi politykę fiskalną. czyli radź sobie sam, ale płać wysokie podatki. Coś jak polityka lat 2007-2015 kiedy w Polsce było naprawdę ujowo jak 150. Uśmiechnięte piekiełko.
PiS. Też w sumie istnieje jako antyPO. Z jednej strony robi ukłon w stronę np emerytów ( nie ukrywajmy, mamy wszyscy w rodzinie osoby starsze, które harowały latami na swoją jesień życia, więc każdy chce zobaczyć np u babci lepszą emeryturę, by stać ją było na leki ect). Jednak PiS prowadziło politykę olewającą młode osoby, no może poza podatkiem do 26 roku życia i jego zwolnieniem. A tak to tylko 500 +, 800+ a dla młodych, wchodzących w dorosłość nic jak nie mają dzieci.
Lewica. Lewica to dosyć zróżnicowany organ, bo ma w sobie partię Razem, SLD i Wiosnę. Na SLD to w sumie głosuje stary elektorat, prawdopodobnie z sentymentu, który nie głosuje na PiS. Razem? Z punktu widzenia młodego człowieka jak wspomniałem, wchodzącego w rynek pracy, rynek wynajmu, koszty życia Razem faktycznie widzi problem i jego targetem są ludzie młodzi olani przez PiS jak nie mają bombelka, ale Razem ma jedno fajne remedium, lub kilka ale tonę raka. A Wiosna? W sumie partia oparta tylko na progresywnej obyczajowości.
Polska 2050 to klon PO na dłuższą metę, Taki Petru 2.0 tylko w formie... Cóż, poza Hołownią i jego wypowiedziami nie znam celu tej partii. Może ma wypchać sobą miejsce w scenie politycznej.
Konfederacja. Cóż, mimo, że nie jestem fanem partii wyżej o konfederacji te z mam bardzo złe zdanie. Ma parę fajnych postulatów jak np polityka anty imigracyjna, wytykanie błędów UE, ale cała reszta leży i kwiczy. Turbokonserwatyzm np Grzegorza Brauna czy nawet Bosaka nie musi nie pasować tylko jakimś Julkom z protestów. A polityka ekonomiczna np Mentzena to silny darwinizm ekonomiczny. Piekiełko Januszexów rozwinie skrzydła w trybie turbo, a z psiej pensji ( w końcu są przeciwko minimalnej) to nawet przy niskich podatkach nie da się wyżyć. Przed oczami mam lata 90 i zarabianie po 1000 zł.

Także w wybory siedzę w domu. Gdyby było mniejsze zło to bym głosował. Pójdę na wybory jeśli będzie partia:
Eurosceptyczna wobec polityki imigracyjnej, polityki klimatycznej ect
Światopoglądowo neutralna/umiarkowana. Ludzie na co dzień chcą żyć, robić swoje, a nie żyć pod butem progresywnym, bądź konserwatywnym i narzucaną siłą polityką za drzwi domu.
Ekonomicznie też neutralna/umiarkowana. Państwo przyjazne obywatelowi nie prowadzi silnej biurokracji, polityki fiskalnej, nie okrada ludzi podatkami, ale z drugiej strony takie podmioty jak służba zdrowia czy jakiekolwiek organy pomocy powinny istnieć, bo nikt nie zna dnia ani godziny, a rynek pracy nie jest Spartą w przenośnym tego słowa znaczeniu.

#polityka #ekonomia #bekazlewactwa #bekazprawakow #bekazpisu #neuropa #bekazkonfederacji #4konserwy #urojenialewakoidalne #urojeniaprawakoidalne
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarkendarion: problem z imigracją masz taki, że hasłowo nawet najbardziej antyimigracyjna partia obok konfederacji, nie dość, że nie spowolniła imigracji to jeszcze ją zwiększyła i do tego sprywatyzowała bo to leży biznesowi. Jeżeli czytasz w mediach bliskich jakiejś partii o tym, że "lewactwo wszystkich nawpuszcza jak leci" to możesz być pewien, że praktycznie ta partia też wpuści bo zbyt duże środowiska za tym lobbują by mieć pracownika za 1/2 lub
  • Odpowiedz
@Jarkendarion: nie bierzesz pod uwagę ewolucji i tego, że PO to nie ta sama liberalna PO co w 2007, a PiS to nie ten sam konserwatywny PiS co w 2015. Cała nasza scena polityczna zrobiła zwrot w prawo. Zgodnie z resztą ze światowymi trendami. W mojej opinii (podkreślam mojej) świadomy politycznie wyborca nie bierze pod uwagę jedynie programu i co nam może dać dana partia, a szerszy kontekst wydarzeń w
  • Odpowiedz