Wpis z mikrobloga

#gownowpis W sobotę dostałem nowego współlokatora na domek w #holandia Na początku nie chciałem z nim rozmawiać, bo to bardzo chudy gość z długimi włosami i kozią bródką. A te włosy takie rzadkie że lepiej byłoby mu zgolić je na zero. Ciągle kicha, ma astmę i uczulenie na wszystko – nawet woda go piecze. Dzisiaj jakoś tak wyszło, że pogadaliśmy przez dwie godziny, i w sumie mnie zaskoczył. Matka i ojciec piją. MOPS co jakiś czas go zabierał i oddawał z powrotem. Matka zmieniała konkubentów, u ojca miał spokojniej, ale zostaw coś u niego, a jego koledzy mogą ci to ukraść i wymienić na wódkę. Do tego domu dziecka on był zabierany i wracał – od siódmego do osiemnastego roku życia. Na to wszystko ma jeszcze młodsze rodzeństwo, bo matka dalej produkowała. Patrząc na niego, ma małe szanse, żeby wytrzymać na naszej produkcji, szczególnie jako chudy mężczyzna. Mimo wszystko mam nadzieję, że koledze się uda. ()
#emigracja #swstory
SaintWykopek - #gownowpis W sobotę dostałem nowego współlokatora na domek w #holandia...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Patrząc na niego, ma małe szanse, żeby wytrzymać na naszej produkcji, szczególnie jako chudy mężczyzna

@SaintWykopek: To co wy tam tony przerzucacie w ciągu godziny czy on taki chudy, że go wiatr może porwać. Już bardziej martwiłbym się o jego astme, aby podczas pracy nie dostał ataku. Jeśli przyjechał z polski to nie ma roboty zapewnionej na cały miesiac? U Alimenciarza co słychać
  • Odpowiedz
  • 2
@Essagit123: Na tyle chudy że oczy zapadnięte. O astmę chłop mówi że się nie martwi, a bardziej o uczulenie na kurz i pyłki.

Jeśli przyjechał z polski to nie ma roboty zapewnionej na cały miesiac?

No właśnie, to pierwsza agencja, która się tego trzyma. W poprzednich chodziłem do pracy, kiedy to pasowało agencji – często za mało, bo wzięli więcej pracowników, niż
  • Odpowiedz
Jeśli przyjechał z polski to nie ma roboty zapewnionej na cały miesiac?

@Essagit123: z tego co słyszałem, to agencje robią taki wał, że zapewniają "mieszkanie" i ściągają za to kasę i zapewniają tyle godzin pracy żeby starczyło na pokrycie mieszkania + jeszcze trochę coby człowiek z głodu nie padł. Mogliby ściągnąć 20% ludzi mniej i każdemu zapewnić 40h/tydzień, ale widać inwestycja w baraki mieszkalne też musi się zwrócić.
  • Odpowiedz