Wpis z mikrobloga

@Nofenak: puty, posty i tak dalej to jest tylko konwencja, ale konwencja jest taka, że postem przeważnie tworzysz obiekt, putem aktualizujesz ale możesz sobie robić jak chcesz.

przykład put w teorii powinien być wykorzystywany do tworzenia bądź aktualizowania obiektu to często put jest używany jak patch a patcha się w ogóle nie używa. a niektóre api postem też aktualizują zasoby.
  • Odpowiedz
@Nofenak: PUT z założenia nadpisuje cały resource, PATCH merguje tylko zmienioną część. W dużych strukturach się PATCH przydaje.
  • Odpowiedz
@Nofenak: ale jeśli powiedzmy chcesz pisać kod zgodny z konwencją.

to różnica między putem a postem jest taka; powiedzmy, że masz bazę danych z unikalnymi nazwami w tabeli. Jeśli postem dodasz dwa razy obiekt o tej samej nazwie to powinieneś dostać błąd za drugim razem. W przypadku puta, możesz dodawać ten obiekt w nieskończoność bo powinien się cały nadpisać za każdym razem w bazie (gdzie identyfikatorem może być ta nazwa
  • Odpowiedz
@Nofenak: na projektach, gdzie pracowałem nikt się nawet w puty nie bawił. Wszystko post i get i elo. Jak masz put, to posta Ci nie trzeba, chyba, że chcecie się czysto trzymać konwencji.
  • Odpowiedz
@Fattek: put też wprowadza trochę niejednoznaczności, powiedzmy, że masz artykuł z listą tagów i autorów i teraz putem ktoś "nadpisuje" artykuł tak, że nie ma w body autorów i tagów, i jak to interpretować? Poprawna interpretacja to usunąć relacje, ale może ktoś się jebnał po prostu i tego zwyczajnie nie umieścił i będzie płakał że usunąłeś mu jakieś ważne relacje.

więc widziałem na wlasne oczy jak ludzie używali puta jak
  • Odpowiedz
@Nofenak: GETem wszystko najlepiej, zawsze zwracasz 200 i parsujesz odpowiedź, żeby sprawdzić czy error.
Potem musisz tylko napisać posta na wypoku, że pracy nie ma i fajrant, pora na csa.
  • Odpowiedz
Czy jak się ma PUTa to czy POST ma sens jak i tworzenie, i aktualizacje zasobu (request body jest takie same) można załatwić PUTem? Imho nie, ale może czegoś nie widzę?

@Nofenak: zacznijmy od początku próbując uprościć to co nie jest istotne.

'HTTP request methods' i RFC je opisujący, który już gdzieś tu się pojawił jest dla przeglądarek i serwerów aby mogły pewne rzeczy założyć oraz aby był pewien standard komunikacji w
  • Odpowiedz
Popularnym stylem podejścia do takiego API jest styl RESTfulowym.

@IronicznyWiercipieta: ale tylko z nazwy bo takie API zazwyczaj prędzej czy później i tak będzie miało endpointy w stylu RPC

i ja nie widzę w tym nic złego, jedno i drugie to po prostu jakieś tam podejścia mające swoje wady i zalety, to nie jest tak że API w stylu REST jest najlepsze, a API w stylu RPC jest złe
  • Odpowiedz
i ja nie widzę w tym nic złego, jedno i drugie to po prostu jakieś tam podejścia mające swoje wady i zalety, to nie jest tak że API w stylu REST jest najlepsze, a API w stylu RPC jest złe

@some_ONE: wszystko zależy, jeżeli to wewnętrzne API to warto mierzyć siły na zamiary i nie ma co być purystą a po prostu się wrzuca co "inne zespoły" potrzebują.

Jeżeli to
  • Odpowiedz