Wpis z mikrobloga

@Bad_Sector: O ile to nie AGM, to wbrew pozorom najlepsze prostowniki to te "od dziadka, jeszcze pamietający czasy Gierka" @Ravau23 To nie jest prostownik a ładowareczka, ale fakt, za tę cenę, to do okazjonalnego lekkiego podładowania powinien dać radę - w moim przypadku w 18h akumulator 75 Ah z 12,3 V na 12,6 V podciągnął.
  • Odpowiedz
@Bad_Sector: @ZlodziejBilonownic Jak potrzeba szybko podsmażyć akumulator, który się wyładował i musisz szybko wyjechać to tradycyjny transformatorowy będzie mocniejszy za tą cenę. Ale trzeba wiedzieć co się robi aby nie uszkodzić akumulatora ani elektroniki samochodu. Jeszcze jest taka zaleta transofrmatora że ładuje od 0V.
A do konserwacji akumulatora gdy ma się dużo czasu to nawet dużo amperów nie trzeba w automatycznym.
  • Odpowiedz
@Ravau23: Bada, może i bada, ale zamiast porządnie ŁADOWAĆ jak stare dobre prostowniki, to go tak realnie "łaskocze prądem". Jak napisałem wyżej, w 18h był w stanie mojego zwykłego kwasiaka zaledwie o 0,3 V podciągnąć, gdzie po takim czasie moim starym, ponad trzydziestoletnim (!) prostownikiem spokojnie bym osiągnął 13V po tych 18h, jak nie wcześniej. Niestety, w tym roku ostatecznie padł, więc trzeba było na szybkości kupić cokolwiek. Przy czym
  • Odpowiedz
@Ravau23: Przecież nawet mrAkumulator na YT (a raczej chłop zna się na swoim fachu) wielokrotnie nagrywał filmy o tym jak i czym ładować i nieraz pokazywał, że te ładowarki nie są w stanie po prostu naładować tak naprawdę do pełna akumulatora, co prostownik zrobi bez problemu. Tyle że, co również podkreślał, prostownik zdecydowanie wymaga uwagi i ostrożności.

• Odpowiedz
@Bad_Sector Moi rodzice używają od 3 lat cteka mxs 5.0 na czas zimowania swojego auta. Zero jakichś problemów z aku i z samą ładowarką. Mogę polecić.
Tylko mała uwaga. Całkowicie rozładowanego aku nie ruszy.
  • Odpowiedz
A na przykład takie coś mi naładuje aku rozładowane całkowicie?

@Bad_Sector: Jak kilka razy puścisz program to tak. Tutaj na kanale mr Akumulator testowali niższy model cteka i potrzeba było włączyć ładowanie 3x w tym chyba za drugim w trybie recondition aby akumulator uzyskał fabryczną gęstość elektrolitu

Inny youtuber polecał aby kupić sobie dwa prostowniki tradycyjny i automatyczny, https://www.youtube.com/watch?v=GQZZytDn1fc
biskup2k - > A na przykład takie coś mi naładuje aku rozładowane całkowicie?

@Bad_Se...
  • Odpowiedz
  • 0
@biskup2k: Akumulator ja mam praktycznie nowy, kupiony w lipcu, tylko auto stało ponad miesiąc i się wyładował do tego stopnia, że nawet centralny nie działa, trzeba kluczykiem otwierać. Mogłem go w sumie odłączyć jak wiedziałem, że nie będę tym autem jeździł.
  • Odpowiedz