Wpis z mikrobloga

460 + 1 = 461

Tytuł: Jabłko Berło Tron
Autor: Ian Cameron Esslemont
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: 8/10
ISBN: 9788368240047
Tłumacz: Michał Jakuszewski
Wydawnictwo: Mag
Liczba stron: 672
Forma książki: książka
Czwarty już tom Imperium Malazańskiego od Esslementa. Jeśli ktoś czyta Malazańską Eriksona (drugi autor piszący w tym uniwersum) albo nie dotarł jeszcze do tego tomu to poniżej mogą być lekkie spojlery (wspominam o postaciach, które występują w tym tomie).

Esslemont potrzebował dwóch tomów na rozkręcenie się, ale ten jak i poprzedni oceniam już na tym samym poziomie co książki Eriksona. Uzupełniają one i domykają wątki innych ważnych postaci (Dassem, Tayschrenn) i ludów z tego obszernego uniwersum. Do tego tomu brakowało mi takiego epickiego momentu jakich było kilka w Malazańskiej, tutaj już go dostałem. Z minusów wymieniłbym drobne pomyłki w tekście, zła odmiana jakiegoś słowa, Taya czasem jest Tają, itp. Także kupujcie i czytajcie, bo wydanie kolejnego cyklu - Path of Ascendancy zależy od wyników tego cyklu :)

#bookmeter #czytajzwykopem #malazan #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
dakas - 460 + 1 = 461

Tytuł: Jabłko Berło Tron
Autor: Ian Cameron Esslemont
Gatunek:...

źródło: jablko

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dakas: Kupione i grzecznie czeka na swoją kolej, na razie czytam po raz kolejny całość Eriksona, 8 tomów za mną, także pora na "Noc Noży", "Powrót Karmazynowej Gwardii" i "Kamiennego Wojownika" przed grande finale. A potem na deser "Jabłko, Berło, Tron". ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@D_Train: No i elegancko :) Mnie korci 1 tom Eriksona, bo jak czytałem pierwszy raz to niewiele z tego rozumiałem, a teraz szeroka perspektywa (głównie chodzi mi tu o Laseen i Tayschrenna) wiele zmienia. Są jeszcze opowiadania, których nie czytałem i ta nowa książka "Bóg nie jest chętny" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do kolejności czytania to pewnie możesz dokończyć Malazańską, od Esslemonta jeszcze wyjdą 2
  • Odpowiedz
@dakas: mam wszystkie na półce jakie wyszły w naszym języku, powtórkę robie chronologicznie (w miarę) ( ͡° ͜ʖ ͡°) faktycznie, za drugim podejściem do GoTM lepiej się czyta, bo w końcu wiesz o co chodzi :D a “Bóg nie jest chętny” zostawiam sobie jako wisienkę na torcie, Karsa to imo najlepiej napisana postać w całej sadze. No i przydałaby się jakaś trylogia o Teholu i jego
  • Odpowiedz