Wpis z mikrobloga

Jak uszczelnić lub odizolować od straty ciepła okna dachowe?

Mam dość duży pokój na poddaszu (ok. 50m2), który ma po przeciwległych stronach okna dachowe. Pod samymi oknami są grzejniki, a spora część ciepła z nich wytracana jest przez wnęki okienne i wspomniane właśnie okna. W zimę w zasadzie z nich nie korzystam, są cały czas zamknięte, dlatego rozwiązanie uszczelniające może być zastosowane do samej wiosny.

Okna są oklejone uszczelką samoprzylepną, ale tak czy inaczej temperatura we wnęce okiennej ma nie więcej niż 10 stopni. Powoduje to, że pomimo ustawionej temperatury w domu na 21 stopni w pomieszczeniu poddaszowym bywa, że spada poniżej 18 stopni. To już poniżej komfortu użytkowania.

Myślę, żeby od wewnątrz pomieszczenia przykleić/przybić foliowy koc termiczny. Jakkolwiek - rozwiązanie to mało estetyczne zapewne i zaciemni pomieszczenie, ale nie jest to pokój wizytowy.

Czy takie rozwiązanie ma sens? Może macie jakieś inne sprawdzone sposoby?

Aha, głupie pytanie; jeśli koc termiczny, to złotą stroną do wewnątrz, tak? ;)

#budownictwo #budowadomu #oknaidrzwi #ocieplenie #ogrzewanie #dach #pytaniedoeksperta
FistOfTruth - Jak uszczelnić lub odizolować od straty ciepła okna dachowe? 

Mam dość...

źródło: 20241124_120917

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

we wnękę okienną 25 cm wełny i zamknąć karton gipsem

@Fist_Of_Truth: niezły pomysł ale wydać kilka tysi by poem z tego nie korzystać to aż woła o pomstę do nieba. Aha i jakbyś się na to zdecydował to daj pod regips szczelnie przyklejoną folię bo dość szybko wełna może zwilgotnieć i urosną tam grzyby
  • Odpowiedz
@revoolution: Z pewnością rozwiązanie jest skuteczne - w to nie wątpię :) Ale jednak coś mniej inwazyjnego raczej wchodzi w grę.

A ten pomysł z foliami NRC rozumiem, że raczej nieefektowne?
Bo tak na chłopski rozum myślę, że skoro grzejnik jest zaraz pod oknem, to ciepło z grzejnika by się odbijało od folii... tyle teoria. Ciekawe jak w praktyce.
  • Odpowiedz
A ten pomysł z foliami NRC rozumiem, że raczej nieefektowne?

@Fist_Of_Truth: może coś tam dać, niewiele to kosztuje więc co szkodzi spróbować a jak przykleisz szczelnie to raczej woda nie dojdzie do okna więc i na pleśń mniejsza szansa
  • Odpowiedz
@tyrystor_TO220: Myślałem nad tym, ale tu chodzi o zakrycie całej wnęki, nie tylko okna.
Zewnętrzne rozwiązanie odpada, a wewnątrz z kolei musiałyby być zamontowane na skosach dachowych. Odstawałyby.

Niemniej to i tak bardziej estetyczne niż folia NRC czy wełna i regips na pół roku. Oczywiście kwestia wykonania w tym drugim przypadku, bo pewnie można zrobić to estetycznie.

Zobaczę jak się sprawdzi najtańsze rozwiązanie (folia). Jak nie będzie większego efektu, to
  • Odpowiedz
@Fist_Of_Truth: folie przezroczystą na taśmę do ściany, a lepiej kilka z przekładkami z pasków styropianu pp obwodzie, czy imnej pianki, tudzież folii bąbelkowej
  • Odpowiedz
@Morthgar: No patrz... nawet nie wiedziałem, że są takie folie.
Póki co czekam na przesyłkę z foliami NRC. Spróbuję, zobaczę jak się sprawdzą. Ale chyba kupię też od ręki te folie o których piszesz, bo jednak nie będą zacieniać jak te NRC.

Dzięki!
  • Odpowiedz