Wpis z mikrobloga

@Khebib To wystarczy spojrzeć na to co ludzie mają w codziennym użyrkownaniu - teraz tel. komorkowy z łącznością z całym światem może mieć nawet dziecko. Asysten głosowy czy tekstowy w sekundy sporzadzajacy dla Ciebie analizę na dowolny temat - dzisiaj nam to spowszednialo a w 2015 nikt o tym nie myślał na poważnie. Roboty humanoidalne? Za 10 lat każdy będzie miał jednego na podwórku, przynajmniej do tego to zmierza.
  • Odpowiedz
  • 6
@njay W sensie że przed 2000 roku nie hylo telefonów i internetu, tak? Wiesz jak rysuje się krzywa wydajności procesorów na przestrzeni lat?
Szkoda mojego czasu. Myślałem że zarzucisz czymś innym, ale spodziewałem się właśnie czegoś takiego. Głupot.

Takie półgłówki nawet nie zdają sobie sprawy że ludzkość w paru kwestiach dochodzi do tak zwanego, szklanego sufitu, bo ograniczają już ją pierwiastki.
  • Odpowiedz
  • 9
@dlaczegoniemamtakiejsily Nie, nie wystarczy. Wy zwracacie uwagę na głupoty typu internet,a nie zwracacie uwagi że jest problem z akumulatorami bo brakuje pierwiastków, powoli nie da się już uzyskiwać lepszej wydajności procesorów bez zwiększenia poboru prądu.

Twoje asystenty głosowe i roboty humanoidalne XD, nie mają nic wspólnego z postępem technologicznym bo cały czas się opierają o te same schematy technologii powstałych w XX wieku.
Ja 10 lat temu słyszałem o tych sławnych
  • Odpowiedz
  • 5
@Khebib Nie umiesz czytać ze zrozumieniem, bo wyraźnie napisałem, że powszechne wykorzystanie tych rzeczy. Ale szkoda mojego czasu, czarnolisto
  • Odpowiedz
@njay to tylko rozwoj juz istniejacych technologii. W rzeczywistosci od kilkudziesieciu lat, w takiej branzy kosmicznej progress sie zatrzymal. Wlasciwie dopoki nie odkryjemy czegos przelomowego w fizyce bedziemy tylko ulepszac to co juz jest. W wiekszosci innych branz tez.

Przyklad: cofajac sie z 1969 do 1903 i pokazujac takiemu wiesniakowi np telewizor uchodzilbys za czarnoksieznika. Cofajac sie z 2020 do 1969 i pokazujac iphona temu samemu wiesniakowi ten by pewnie powiedzial
  • Odpowiedz
  • 4
@Pasterz30 Ten przykład to w sumie tylko twoja opinia. Jak jeszcze mój dziadek żył to patrząc jak gram w Fifę myślał że oglądam mecz. A telefony z darmową natychmiastową komunikacją wideo z drugim końcem świata to jednak nowa technologia. Nie pod względem teoretyczno- technologicznym, ale jakościowym. Z punktu widzenia, że to nie nowe technologie, można powiedzieć, że samoloty były znane już duzo lat wcześniej, bo Bernoulli żył w XIX wieku
  • Odpowiedz
@Khebib

Takie półgłówki nawet nie zdają sobie sprawy że ludzkość

No i po c--j wyzywasz? Nie można kulturalnie, nie obrażając kogoś? To, że ktoś ma mniejszą wiedzę z jakiejś dziedziny niż ty, nie znaczy, że jest półgłówkiem, do c---a pana
  • Odpowiedz
@Khebib ale czemu postęp (w Twoim ograniczonym znaczeniu) ma się tyczyć tylko skokowych zmian w dziedzinie (nazwijmy szeroko) hardware’u?

Weźmy całą gałąź IT związana z machine learningiem - wykrywanie ciężkich chorób, pracę nad lekami itd. z o wiele lepsza skutecznością niż człowiek, różnego rodzaju algorytmy wspomagające prowadzenie samochodu i powolne wprowadzanie samojezdnych pojazdów, algorytmy wspomagające marketing, w sumie wpływ na wszystkie dziedziny życia tylko pod maską user interface np. aplikacji bankowej
  • Odpowiedz
patrząc nawet na postęp 2000 a 2010 to jest przepaść

@Darten: zgadza się. W 2000 mogłeś polecieć z Anglii do Ameryki w 3h, w 2010 i w 2024 lot trwa ponad 8h ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
patrząc nawet na postęp 2000 a 2010 to jest przepaść

@Darten: w 2005 roku miałem telefon niewiele odbiegający w funkcjonalności od współczesnych smartfonów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz