Wpis z mikrobloga

Wiem że wyjdę na ignoranta, ale czemu się ludzie jarają tym VRR? Przecież to nie robi nic innego, tylko wyświetla obraz w 40Hz i rzekomo do 120fps, przecież Hz blokują płynność z tego co wiem i rozumiem. Testowałem chwilę i nie robi to na mnie szczególnego wrażenia a na yt to ludzie klepią do tego jakby to był mesjasz gamingu xD
#ps5 #ps5pro #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrPawlo112 mylisz chyba tryb 40 fps z VRR. Na PS5, żeby VRR działał, to gra musi być wyświetlana w conajmniej 48 fps. Jak masz ekran bez VRR, to gdy np. gra ma działać w 60 klatkach i nie trzyma tej wartości, to niektóre klatki będą wyświetlały się dłużej, co sprawi wrażenie braku płynności (bo ekran odświeża się 60 razy na sekundę w równych odstępach czasu, więc nie ma jak wyświetlić 56
  • Odpowiedz
@MrPawlo112 No i przy okazji tryb 40fps wymaga telewizora 120Hz z tego właśnie powodu. Bo na 60Hz nie da się płynnie wyświetlić 40 klatek a na 120 już tak. 60 nie dzieli się na 40 a 120 się dzieli.
  • Odpowiedz
@MrPawlo112 najpierw byś musiał wytłumaczyć o co ci wogóle chodzi bo ciężko to zrozumieć. Najpierw piszesz o vrr potem coś o 40hz 120fps a to nic ze sobą nie ma wspólnego i chyba jednak wychodzisz na ignoranta :)

Samo vrr to poprostu fajna sprawa jak gra nie trzyma 60fps bo spadki klatek nie są aż tak widoczne i to całe jego działanie. Bardzo fajna sprawa w dzisiejszej dobie gdy gry potrafią
  • Odpowiedz
  • 0
@Medonix @sm_m no tak, ale z drugiej strony co za problem dla deweloperów zrobić tryb lock 40fps. Dla przykładu wiele gier na steam decku wyglądają zauważalnie płynniej, niby głupie 10fps a jest bardziej responsywnie od tych 30fps.
  • Odpowiedz
@MrPawlo112: Ekran Steam Decka może działać w 40 Hz, ale telewizory 60 Hz nie, no chyba że są jakieś wyjątki, ale nie jest to standard. W każdym razie nowe telewizory, nawet te tanie, często już mają 120 lub więcej. To nie jest jedynie kwestia sygnału, który wyślesz do ekranu, tylko co ten ekran obsługuje.
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m a z drugiej strony jak wymusisz na przykład na ekranie 60hz komendą fps_max 40 to co się stanie? Dowolna gra to przepuści, w drugą stronę, mam monitor 144hz i mogę skorzystać z VRR?
  • Odpowiedz
@MrPawlo112: Klatki będą wyświetlanie w nierównych odstępach czasu. Niektóre będą wyświetlane dwa razy dłużej niż inne i da to taki efekt jakby gra ciągle przycinała.
  • Odpowiedz
@MrPawlo112: Po pierwsze, szanuje, za kontynuację tematu po roku XD, tego się nie spodziewałem.

Teraz po drugie, 40fps to fajny tryb jak sam podałeś, 10fps różnicy a robi robotę i tu się zgadzam, ale żeby on działał MUSISZ mieć albo ekran 120hz albo vrr (bo vrr to poprostu ekran który nie ma stałej ilości hz tylko te się zmieniają tak jak gra chce, upraszczając).

Czemu akurat 120? Bo 120 ładnie
  • Odpowiedz