Wpis z mikrobloga

Odniosłem wrażenie że PDT by wolał Sikorskiego, ale że z jakichś względów wymyślił sobie prawybory, to się okazało że członkowie wolą Trzaskowskiego. Szczerze powiedziawszy dziwi mnie to, jeśli weźmiemy pod uwagę że Polska jest podzielona po połowie, to o ile nie ma się co martwić o głosy betonu partyjnego, to języczkiem uwagi mogą być wyborcy innych partii. I o ile Sikorski by z pewnością podebrał jakieś głosy konserwatywne, to Trzaskowski raczej idzie w kierunku większych miast, gdzie głos i tak ma. Na dodatek zupełnie go nie widzę na wsi, kogo on tam chce przekonać?
I czym? Marszami równości?

#trzaskowski #polityka #wybory
#wyboryprezydenckie2025
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wacek7777: Osobiście myślę, że PDT gdy myśli kto by był lepszym prezydentem to popiera Sikorskiego i to właśnie może być widać w jego mimice.

Sikorski byłby wybitnym prezydentem, z własną wizją, a dla PDT współpraca z nim mogłaby być wyzwaniem.

Trzaskowski może być racjonalnym wyborem z punktu widzenia politycznego, gdy Tusk jako lider ma rozdawać wszystkie karty, ale być może w duszy mierzy jednak wyżej i chciałby takiego prezydenta jakim
  • Odpowiedz
@Wacek7777: Możliwe też, że PDT obawia się, że Trzaskowski nie będzie w stanie utrzymać poparcia ze względu na światopogląd odmienny od większości Polaków. Nie będzie też tak skuteczny w polityce międzynarodowej, jak byłby Sikorski. Ta prezydentura zadecyduje nie tylko o wynikach Trzaskowskiego, ale też o wynikach całej Platformy w wyborach w kolejnych latach.
  • Odpowiedz
@Wacek7777: Być może PDT czuje się dłużny wobec Trzaskowskiego i nie mógł tak po prostu powiedzieć mu, że ma innego kandydata na prezydenta w tych wyborach. Trzaskowski popierał zawsze PDT po powrocie z Brukseli i nie próbował w żaden sposób podważyć jego pozycji w partii. Istnieją teorie, że mógł to zrobić.
  • Odpowiedz