Wpis z mikrobloga

#sciencefiction #ksiazki #ksiazka #czytanie #dobrebopolskie #sztucznainteligencja

Kolejna ciekawa antologia fantastyki naukowej. Tym razem motywem przewodnim jest sztuczna inteligencja (AI). To interesujący zestaw autorek i autorów, z różnym doświadczeniem – od debiutantów po bardziej doświadczonych twórców. Warto sięgnąć po tę książkę, bo temat jest obecnie bardzo na czasie, a dobór opowiadań daje okazję spojrzeć na to najnowsze „co zmieni nasz świat” z różnych perspektyw. Czytajcie!

Michał Cetnarowski
Janusz Cyran
Wojciech Gunia
Justyna Hankus
Rafał Kosik
Olga Niziołek - właśnie debiutuje z Dzieci jednej pajęczycy
Michał Protasiuk
Radek Rak - kto nie zna to warto sięgnąć po Baśń o wężowym sercu albo Wtóre słowo o Jakóbie Szeli
Magdalena Salik - warto sprawdzić jej Płomień
Aleksandra Zielińska
frikufhalastra - #sciencefiction #ksiazki #ksiazka #czytanie #dobrebopolskie #sztuczn...

źródło: poznai

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@frikufhalastra: nie bardzo mnie to obchodzi co inni myślą i spekulują. Bardziej mnie obchodzi dokąd rzeczywiście zmierza świat. Tak dynamiczny rozwój AI raczej nie sugeruje niczego dobrego. No chyba, że człowiekowi zależy na zamknięciu się w złotej klatce lub zintegrowaniu się z maszyną i wegetowaniu w pudle.
Co do książki? Nie wiem, nie zachęca mnie do przeczytania.
  • Odpowiedz
@KajakDrewniany: Ja lubię poczytać "spekulacje" innych. Bardzo często zaskakuje mnie, jakie wnioski z tych samych danych potrafią wyciągać różni ludzie. W antologiach SF właśnie to jest dla mnie najciekawsze. AI rozwija się dynamicznie i bez dwóch zdań będzie miało coraz większy wpływ na nasz świat. Ja staram się poznawać tę technlogię i wyciągnąć z niej coś pozytywnego. Pomoc w pracy, odciążenie od monotonnych zadań, etc. Złotą klatkę budujemy sobie od
  • Odpowiedz