Wpis z mikrobloga

Aha aha za mało danych zamykam temat.

- ile masz wzrostu?
- po jakich stokach jeździsz? Po Puchatku w Karpaczu czy po Alpach z nachyleniem 30
- tamten sezon to tak, że dwa razy gdzieś byłeś czy dwa tygodnie dzień w dzień jeździłeś?
- na jakim flexie buta jeździłeś?
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: w bardzo dużym skrócie - flex butów to ich sztywność i wartość jak mocno twoje ruchy nóg/butów przeniszą się na narty. Im mniejszy flex tym buty bardziej "rozklapciane" i w skręt trzeba włożyć więcej siły, ale wybaczają dużo błędów.
Na początek proponowałbym buty do FLEX 80. Wiadomo, przydałby się jeszcze waga ale tak uśredniając są to buty ktore dadzą ci już pewność skrętu ale nogi nie powinny ci odpaść.
  • Odpowiedz
  • 3
@its_over_for_chlop jeśli masz ambicje żeby jeździć w przyszłości bardziej agresywnie i po konkretniejszych górkach niż Białka, to śmiało bierz buty z wysokim flexem. Byle to nie były buty z grupy race, ale takie head core, albo salomon shift/qst śmiało celuj w 120. Jak ktoś pisze ze w takich butach jest niewygodnie to chyba nigdy takich na nogach nie miał.
Ale jakie by to buty nie były, to najważniejsze żeby przypadkiem za
  • Odpowiedz
@melba: Błędna postawa w butach na dużym flexie może spowodować naciskanie np. na piszczele. Jeżeli kolega tak na prawdę dopiero zaczyna to nie sądzę, żeby dobrym rozwiązaniem byłoby proponowanie mu butów o takiej sztywności. Oczywiście jeśli nie waży 130kg.
Druga sprawa, że jeśli na wypożyczonych jeździł na jakiś 60 to przesiadka na 120 może nie być dla niego komfortowa w samej jeździe - jeśli chodzi o poprawną technikę tej jazdy.
  • Odpowiedz
@melba: dorzucę tylko żeby nie bać się szerokich nart, wśród polskich narciarzy panuje kult cienkich kulasów do twardego sztruksu, który jak każdy wie istnieje że 2h od otwarcia stoku a potem panują muldy i odsypy na których lepiej radzą sobie jednak szerokie narty. Co do butow niestety prawda jest tak, że ja noszę buty narciarskie o 1,5 rozmiaru mniejsze od butow noszonych na codzień mam flex 140. Są niewygodne wytrzymuję
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: Czy sens jest walić 2,2k w sprzęt na Polskie pagórki? Buty wg mnie mają za niski flex do chłopa 185 cm a wiązania mały DIN. Nie napisałeś ile ważysz. Zerknę co jest na allegro i coś Ci tu wkleję do porównania. Masz tu narty za 2 stówy z wiazaniami. Kup sobie nowe buty z flexem 100 i ryj nimi po czym sie da aż zakumasz sam co Ci leży
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: no ten drugi jest ciekawszy, zńow mały DIN wiązań ale może ja przewrażliwiony jestem i wolę żeby mi się narty nie wypinały. Nie sądzę, żebyś używał tego sprzętu 10 lat ale każdy ma swoje zdanie. Co do Alp kwietniu udanej zabawy ja lubię koniec marca idealna pora (ʘʘ) anegdota o Białce: Chłop od którego kupowałem narty powiedział że mi je sprzeda jeśli obiecam, że nie
  • Odpowiedz