Wpis z mikrobloga

Chcę mieć zdalny dostęp do #macmini z gui (czyli zdalny pulpit, nie ssh). Jeszcze lepiej gdybym mógł dołaczyć do sesji - czyli osoba przy macu miała podgląd na to co robię. TemViewer raczej odpada bo wymaga zgody odbiorcy.
Dostęp z internetu, nie lokalnie bo będe z 3 000km od tego maca.
Połaczenia zdalne macbook -----> mac mini - te 2 maci są moje prywatne

Co polecacie?
#apple #macos #macbook #programowanie #it #pc
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Protectorx: A systemowa funkcja udostępniania ekranu nie wystarczy? Skoro to ma być między Makami, a druga osoba ma mieć podgląd? Podczas czatu w Wiadomościach klikasz w kamerę, wybierasz Poproś o udostępnianie ekranu, drugi użytkownik akceptuje połączenie i masz zdalny dostęp. Ja tak rodzicom pomagam na odległość, jak nie umieją czegoś zrobić. Tylko że druga osoba musi wtedy ręcznie zaakceptować połączenie.
  • Odpowiedz
  • 0
@xgre: właśnie o to chodzi, że chcę się połączyć bez ingerencji osoby od drugiego pc.
Akceptacja połączenia odpada.
Czasem któreś z lokalnych urządzeń w obrębie macmini się s-------i i chcę mieć możliwość naprawy bez ingerencji użytkownika (ustawienia routera, jakieś ustawienia drukarek, raspberry po ssh itd)
  • Odpowiedz
  • 0
@Mathouse88: realvnc korzystalem i jest nawet ok ale szukam jeszcze bo może coś lepszego wpadnie. Tam tylko jest problem z sesją bo tworzy nową, nie dołącza do tej głównej jedynej sesji czyli brakuje tego co ma teamviewer.
  • Odpowiedz