Wpis z mikrobloga

@LebronAntetokounmpo:

"Wie eine Faust" (Jak jedna pięść) była często używana w propagandzie nazistowskiej, aby symbolizować jedność i siłę narodu niemieckiego. Była to metafora, która miała wzmacniać wizerunek zbiorowej determinacji i dyscypliny, zjednoczonej pod jednym celem i przywódcą.Tego rodzaju retoryka była centralnym elementem ideologii Trzeciej Rzeszy, gdzie propagowano obraz narodu jako jednego organizmu, w którym każdy działa dla dobra całości. Takie zwroty miały na celu zagrzewanie ludzi do walki i podporządkowanie
  • Odpowiedz
"Wie eine Faust" (Jak jedna pięść) była często używana w propagandzie nazistowskiej, aby symbolizować jedność i siłę narodu niemieckiego. Była to metafora, która miała wzmacniać wizerunek zbiorowej determinacji i dyscypliny, zjednoczonej pod jednym celem i przywódcą.Tego rodzaju retoryka była centralnym elementem ideologii Trzeciej Rzeszy, gdzie propagowano obraz narodu jako jednego organizmu, w którym każdy działa dla dobra całości. Takie zwroty miały na celu zagrzewanie ludzi do walki i podporządkowanie jednostki wyższym celom
  • Odpowiedz
@HrabiaTruposz: docisnąłem kiepa

Nie znalazłem bezpośrednich odniesień do frazy "Wie eine Faust" w dostępnych materiałach archiwalnych, które przeglądałem, ale mogę doprecyzować, w jaki sposób można dalej szukać takich informacji. Goebbels w swoich tekstach o propagandzie opisywał jej skuteczność jako sztukę, która oddziałuje emocjonalnie na masy. Idea jedności ("Ein Volk, ein Reich, ein Führer") i używanie przemówień jako narzędzia mobilizacyjnego była powszechnie stosowana. Możliwe, że zwrot "jak pięść" pojawił się w
  • Odpowiedz