Wpis z mikrobloga

dostałem takiego maila od T212, czy ktoś się orientuje czy jeśli nadal nie będę inwestował obetną mi oprocentowanie?

Zauważyliśmy, że od pewnego czasu nie dokonujesz żadnych transakcji, chociaż nadal zarabiasz odsetki od swoich środków pieniężnych. Chcieliśmy przypomnieć, że Twoje konto Trading 212 jest przede wszystkim kontem inwestycyjnym. Konto to jest przeznaczone do inwestowania, a nie do przechowywania środków pieniężnych, jak tradycyjne konto oszczędnościowe.

#gielda #trading212 #oszczedzanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@affairz: odpisz im ze niepokoji Cię wysokie volatility po wyborach prezydenckich związanych z wielką niepewnością rynkową i czekasz aż się sytuacja uspokoi xD
PS długo leżakujesz, że się d------i ? xD

ewentualnie kupić 1 akcje na o-------l to im nie wyskoczy alarm ze nic nie robisz xd
  • Odpowiedz
@affairz:
Raz na tydzień kup kilka akcji Orlen.
Te komunikaty wysyła bot na podstawie funkcji if -> Jeśli użytkownik nic nie zrobił przez 10 dni to wysyłam komunikat.
Kupu 3 akcje Orlen tygodniowo to po roku będziesz miał 150 sztuk. Dywidenda z orlenu gwarantowana przez kolejnych kilka lat.
  • Odpowiedz
  • 0
@wuwuzela1: chyba kupię jakąś akcję za euracza żeby się odpieprzyli, ale dłuugo już trzymam, nawet nie mogę sprawdzić ile bo "coś poszło nie tak, spróbuj ponownie"
  • Odpowiedz
@affairz: jeszcze brakuje, że XTB zaczną wysyłać maile, że zauważyli, że ostatnio nie trejdowałem CFD, a dla przypomnienia, moje konto to przede wszystkim konto spekulacyjne przeznaczone do oddawania im kasy na spreadach i swapach, a nie mnożeniem majątku na długoterminowych inwestycjach w pewne spółki oraz sprytnych kółkach.
  • Odpowiedz
@affairz: ciekawe w sumie bo ja chciałem zacząć wrzucać środki właśnie dla tych 6%. Ciekawe czy patrzą na to tylko pod względem częstotliwości kupna akcji czy też stosunku do środków.
Na zasadzie, czy mając tam 2 miliony wystarczy kupić jakieś g---o za 50 złotych raz na tydzień, czy bot alarmujący patrzy też na % środków wolnych i % środków w akcjach. Jak to pierwsze to luz.
  • Odpowiedz
Te komunikaty wysyła bot na podstawie funkcji if -> Jeśli użytkownik nic nie zrobił przez 10 dni to wysyłam komunikat.

@zaq22: Chyba tak często nie sprawdzają, bo ja czasami kilka miesięcy nic nie robiłem i żadnego maila nie dostałem. No ale nie miałem tam też jakiś potężnych środków niezainwestowanych.
  • Odpowiedz
@affairz: Nie zdziwiłbym się, gdyby ci zablokowali w końcu konto. Były już przypadki, że nawet IBKR blokowało konta ludziom, którzy jedynie wymieniali tam walutę. A Trading212 to jakaś spółka krzak z siedzibą na Cyprze, w dodatku nastawiona głównie na sprzedaż derywatów. Gigantyczny red flag. Nie wiem, ile masz tam kasy, ale ja bym się trzymał z dala od takich brokerów.
  • Odpowiedz
@affairz: Jeśli pytasz o IBKR, to widziałem takie wątki na reddicie. W przypadku IBKR sprawę z reguły da się szybko wyjaśnić, firma istnieje od prawie 50 lat i inwestorzy z Polski podlegają pod oddział irlandzki. Sam kilkukrotnie miałem z czymś problem i support rozwiązywał/wyjaśniał to bardzo szybko. Jeśli nawet tak uznany broker jak IBKR czasem blokuje konta, to równie dobrze może się to zdarzyć z T212, tylko że sprawa będzie
  • Odpowiedz
  • 0
@Markowowski: ok dzięki za info. ja tam trzymam ok 7% swojego majątku i tylko dlatego że najkorzystniejszą ofertę oprocentowania na EUR dawali, jak jeszcze obniżą stopy w EU to pewnie się stamtąd zawinę z powrotem do AIONa
  • Odpowiedz