Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję pomocy. Zostałem wkopany w złożenie komputera do grania dla kuzyna, bo przecież "ty informatyk jesteś to się na tym znasz", a ja ostatni komputer składałem jeszcze za czasów Geforce 9600 na AGP...

Budżet około 4k bez monitora i akcesoriów.

Kiedyś pamiętam były rankingi/zestawienia w różnych przedziałach cenowych, ale teraz za cholerę nie mogę sobie przypomnieć, a szkoda wtopić kasę w marketowce itp. Na razie jedyne co wiem to że jakiś Ryzen i NVidia, z 16GB ramu i z 512 NVME.

Polecicie jakąś optymalną konfigurację w tym budżecie?

#komputery #pc #pcmasterrace
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@RobinSchudl: Dzięki. Widzę tylko że wszystkie zestawy (przynajmniej w budżecie 3-5) są tam z Radeonami, a nie wiem czy nVidia nie będzie bardziej "przyszłościowa" (chociażby przez CUDA)?
  • Odpowiedz
Widzę tylko że wszystkie zestawy (przynajmniej w budżecie 3-5) są tam z Radeonami, a nie wiem czy nVidia nie będzie bardziej "przyszłościowa" (chociażby przez CUDA)?

@Diabl0: a bedzie grał czy video/ML/AI robił?
  • Odpowiedz
@Diabl0:
dzieciakowi cuda do niczego nie są potrzebne.
mozna rozważać DLSS albo lepszy ray tracing, ale karty nvidii w tym budżecie i tak są do RT za słabe nawet jak lepsze od amd a dlss w FHD wygląda jak kupa.

w tym budżecie się raczej patrzy na czystą wydajność w rasteryzacji względem ceny + ilosć vramu, chociaż do FHD to nie jest aż takie
  • Odpowiedz
  • 0
@scriptkitty @10129: Dzięki.

16 RAM i 512GB NVME było pomyślane jako podstawa na system/początek aby zejść z ceny a później rozbudować, chociaż widzę że różnice w cenie nie są jakieś szczególnie duże.
  • Odpowiedz
@Diabl0:
dysk możesz dokupić, z ramem.. no powiem Ci tak, ustabilizowanie 4 kości ramu ddr5 na 6000MHz jak sobie dwie dokupisz może wymagać złożenia w ofierze pierworodnego. problemy wynikajaće z mieszania dokupowanego ramu, tym bardziej jak mają zajać 4 sloty nie są warte oszczędzenia, ile? 150zł?
  • Odpowiedz
@Diabl0: człowieku, pojedyńcza gra teraz waży 150GB(np. stalker2), a ty mu chcesz wcisnać dysk 512? aktualnie 2TB to minimu. 16gb ramu, to mu się nawet chrome będzie momentami się dusił. pewnie 24 by stykło, ale to niestandardowy rozmiar więc lepiej 32gb. procesor kupuj taki, który jest tani i wydajny

sprawdź ten link gdzię masz wydajność per dolar. -> https://www.cpubenchmark.net/cpu_value_available.html

wybierz proca, który ci pasuje budżetowo(nieważne amd czy intel) tylko, żeby w tym
  • Odpowiedz
Budżet około 4k bez monitora i akcesoriów.

@Diabl0: kup cokolwiek co łapie się w cenie, a jedynie grafikę kup używaną i będzie git
Tutaj nie ma zbyt dużej filozofii. To nie te czasy że coś do siebie nie pasuje.

No i dowiedz sie jaki ma monitor, bo jak to jest jakieś gunwo z marketu za 300 PLN to itnegra mu wystarczy xD
  • Odpowiedz
Mirki, potrzebuję pomocy

@Diabl0: Mówisz, że nie jesteś żadnym informatykiem i się nie znasz na nowym sprzęcie i odmawiasz pomocy, może z wyjątkiem wskazania najbliższego punktu komputerowego. Problem z głowy. Nie dziękuj
  • Odpowiedz