Wpis z mikrobloga

#telekomunikacja #mikrotik #siecikomputerowe
Przyznam, że brakuje mi trochę pomysłów, pomimo dość trywialnego założenia jakim jest "Uruchamianie komputera zdalnie", a dokładnie to ulepszenie tego mechanizmu, abym nie musiał tego robić z poziomu SSH i narzędzia dostępnego na samym mikrotiku.
- Zainstalowałem paczkę z ZeroTier (Stoję za podwójnym NAT'em w sieci ISP, a za adres publiczny nie mam zamiaru dopłacać + kwestia bezpieczeństwa), skonfigurowałem sieć i dodałem routing, bym mógł komunikować z adresami prywatnymi w sieci.
Nie działa :)
- Skonfigurowałem zaporę tak, by przekazywała ruch podany na port i adres routera w ZeroTier na adres unicastowy mojego komputera w sieci lokalnej (stały wpis w tablicy ARP); Następnie testowałem jak to wygląda z poziomu wireshark'a. Jak można było się domyśleć, to otrzymywałem te pakiety, tylko dziwne jest to, że jeżeli przekierowanie było na adres broadcastowy, to już nie byłem w stanie wyłapać tego ruchu.
- Majstrowałem nawet z tym, że jak wykryje ruch na adresie jakim dysponuje router w ZeroTier to aby wykonywał skrypt, który wykonuje to samo co ja robiłem ręcznie, czyli użycie narzędzie WOL dostępnym na mikrotiku. Przesiedziałem dobre dwie godziny szukając info w necie odnośnie tego jak można by taki skrypt wywoływać; nie wspominając tu o GPT xD.

Takie głupia sprawa a jak człowiekowi umie krwi napsuć. - Jeszcze chwila, a zainwestuje w inteligentne gniazdko XD
Tak z innej beczki - Sunshine to świetne rozwiązanie jako low latency RDP
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@bob_kelso: Co do samej aplikacji to używam Moonlight'a, bo i tak za jego pośrednictwem potem się łączę do komputera, bo nie znalazłem rozwiązania, która by gwarantowało niższe opóźnienia (Jest jeszcze Parsec, ale na urządzeniach mobilnych przełożenie klawiszy po prostu nie istnieje).VPN skonfigurowałem w mniej niż minutę i od razu zadziałało - podziękować :)
  • Odpowiedz