Wpis z mikrobloga

Twoim zdaniem, które działania, których Polityków (nawet zagranicznych) z ostatnich 30 lat, celowo osłabiały Polskę, w tym potencjał sił zbrojnych i służb specjalnych, a także osłabiały Polskę na arenie międzynarodowej, które wpisywały się w politykę putinowskiej rosji?

#ukraina #wojna #rosja #polska #polityka
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pokojowa: Polska była skupiona na rozwoju gospodarczym a nie skupowaniu sprzętu wojskowego . Kacapy wolą srać do dołka przy -20 na dworze albo podziwiać fekalny stalagmit, ale pokazać jacy to oni nie są silni! Taki kacap przyjedzie do Polski to jest w-------y i zadaje pytanie - "jakim prawem oni tak tu dobrze żyją!"
  • Odpowiedz
@Pokojowa: wydaje mi się że nagranie Sikorskiego w którym mówi że sojusz z USA jest "bezwartościowy" i "szkodliwy, bo daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa". Szczególnie w kontekście konfliktu na Ukrainie
  • Odpowiedz
Polityków (nawet zagranicznych) z ostatnich 30 lat, celowo osłabiały Polskę

@Pokojowa: to zawsze jest ten sam schemat - rozsądni konserwatyści, patriotym, zła Europa, religia i wartości.

Na szczęście taka narracja głównie u nas przegrywała. Myślę że przez ostatnie 30 lat nie dało się poprowadzić tego kraju - z tym społeczeństwem - lepiej, ale dało się dużo gorzej.

Najwięksi szkodnicy? Farage, Schroeder, może Orban, choć jego kraj gowno znaczy
  • Odpowiedz
@Pokojowa: Cały Rząd Tadeusza Mazowieckiego i Jana Krzysztofa Bieleckiego. Zmarnowany czas, w którym pozwolono UB-kom na zatarcie śladów, dziką prywatyzację, brak zdecydowanej prozachodniej polityki - zamiast tego było lawirowanie wokół Moskwy i wymuszane deklarację byle tylko nie urazić kremla (przykłady: zwlekanie z uznaniem niepodległości Litwy, zwlekanie z wyprowadzeniem czerwonoarmiejców z Polski, jawne deklarowanie, że Polska nie zamierza wchodzić do NATO i na równi ma zamiar współpracować z Rosją i WNP).
  • Odpowiedz
@Pokojowa: elektrownia atomowa. Winni? Społeczeństwo. Ogólnie jakoś nie pamięta się dzisiaj, że EJ to wcześniej był kontrowersyjny temat i każda partia wykorzystałaby to, żeby zniszczyć partię, która podjęła się budowy EJ. Dopiero jak energia elektryczna zdrożała, to nagle problem zniknął, ale wcześniej konserwatywny elektorat by się zesrał ze strachu.
  • Odpowiedz
@Pokojowa: wydaje mi się że nagranie Sikorskiego w którym mówi że sojusz z USA jest "bezwartościowy" i "szkodliwy, bo daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa". Szczególnie w kontekście konfliktu na Ukrainie

@Captn_Cook: Zapomniałeś zauważyć, że on tego nie mówił do ciemnego ludu, a do ogarniętego Rostowskiego.
Nie zrozumiałeś przekazu. Sojusz który „daje poczucie bezpieczeństwa”, ale przyczynia się do osłabienia własnych zdolności obronnych jest bezwartościowy, bo gdy sojusznik powie „sorry, wiesz…
  • Odpowiedz
@xobu: zapomnales że to tylko część tej wypowiedzi.

To powiedz jak to ma nie być szkodliwe dla relacji z USA

Dodał, że polska polityka może prowadzić do konfliktów z Niemcami i Rosją, sugerując, że relacje z USA są jednostronne i oparte na „robieniu laski Amerykanom”
  • Odpowiedz
@Captn_Cook: Patrz… zapomniałem, że piszę do ciemnego ludu, a nie kogoś ogarniętego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpowiedziałem już na twoje pytanie, ale gdybyś tylko zadał sobie trud zrozumienia odpowiedzi…
Serio. Odpowiedź na twoje pytanie jest podana wprost w moim poprzednim komentarzu.
  • Odpowiedz
@Pokojowa: całe rządy pisu: 200 tys. nadmiarowych zgonów, rezygnacja z Caracali, rezygnacja z zakupu sześciu baterii patriot, wywalenie 300 mld na program 500+, działania macierewicza, spotkania morawieckiego z putinowskimi klaunami z Europy itp.
  • Odpowiedz