Twoim zdaniem, które działania, których Polityków (nawet zagranicznych) z ostatnich 30 lat, celowo osłabiały Polskę, w tym potencjał sił zbrojnych i służb specjalnych, a także osłabiały Polskę na arenie międzynarodowej, które wpisywały się w politykę putinowskiej rosji?
@Pokojowa: Polska była skupiona na rozwoju gospodarczym a nie skupowaniu sprzętu wojskowego . Kacapy wolą srać do dołka przy -20 na dworze albo podziwiać fekalny stalagmit, ale pokazać jacy to oni nie są silni! Taki kacap przyjedzie do Polski to jest w-------y i zadaje pytanie - "jakim prawem oni tak tu dobrze żyją!"
@Pokojowa: wydaje mi się że nagranie Sikorskiego w którym mówi że sojusz z USA jest "bezwartościowy" i "szkodliwy, bo daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa". Szczególnie w kontekście konfliktu na Ukrainie
Polityków (nawet zagranicznych) z ostatnich 30 lat, celowo osłabiały Polskę
@Pokojowa: to zawsze jest ten sam schemat - rozsądni konserwatyści, patriotym, zła Europa, religia i wartości.
Na szczęście taka narracja głównie u nas przegrywała. Myślę że przez ostatnie 30 lat nie dało się poprowadzić tego kraju - z tym społeczeństwem - lepiej, ale dało się dużo gorzej.
Najwięksi szkodnicy? Farage, Schroeder, może Orban, choć jego kraj gowno znaczy
@Pokojowa: Cały Rząd Tadeusza Mazowieckiego i Jana Krzysztofa Bieleckiego. Zmarnowany czas, w którym pozwolono UB-kom na zatarcie śladów, dziką prywatyzację, brak zdecydowanej prozachodniej polityki - zamiast tego było lawirowanie wokół Moskwy i wymuszane deklarację byle tylko nie urazić kremla (przykłady: zwlekanie z uznaniem niepodległości Litwy, zwlekanie z wyprowadzeniem czerwonoarmiejców z Polski, jawne deklarowanie, że Polska nie zamierza wchodzić do NATO i na równi ma zamiar współpracować z Rosją i WNP).
@Pokojowa: elektrownia atomowa. Winni? Społeczeństwo. Ogólnie jakoś nie pamięta się dzisiaj, że EJ to wcześniej był kontrowersyjny temat i każda partia wykorzystałaby to, żeby zniszczyć partię, która podjęła się budowy EJ. Dopiero jak energia elektryczna zdrożała, to nagle problem zniknął, ale wcześniej konserwatywny elektorat by się zesrał ze strachu.
@Pokojowa: wydaje mi się że nagranie Sikorskiego w którym mówi że sojusz z USA jest "bezwartościowy" i "szkodliwy, bo daje fałszywe poczucie bezpieczeństwa". Szczególnie w kontekście konfliktu na Ukrainie
@Captn_Cook: Zapomniałeś zauważyć, że on tego nie mówił do ciemnego ludu, a do ogarniętego Rostowskiego. Nie zrozumiałeś przekazu. Sojusz który „daje poczucie bezpieczeństwa”, ale przyczynia się do osłabienia własnych zdolności obronnych jest bezwartościowy, bo gdy sojusznik powie „sorry, wiesz…
@xobu: zapomnales że to tylko część tej wypowiedzi.
To powiedz jak to ma nie być szkodliwe dla relacji z USA
Dodał, że polska polityka może prowadzić do konfliktów z Niemcami i Rosją, sugerując, że relacje z USA są jednostronne i oparte na „robieniu laski Amerykanom”
@Captn_Cook: Patrz… zapomniałem, że piszę do ciemnego ludu, a nie kogoś ogarniętego ( ͡°͜ʖ͡°) Odpowiedziałem już na twoje pytanie, ale gdybyś tylko zadał sobie trud zrozumienia odpowiedzi… Serio. Odpowiedź na twoje pytanie jest podana wprost w moim poprzednim komentarzu.
@Pokojowa: całe rządy pisu: 200 tys. nadmiarowych zgonów, rezygnacja z Caracali, rezygnacja z zakupu sześciu baterii patriot, wywalenie 300 mld na program 500+, działania macierewicza, spotkania morawieckiego z putinowskimi klaunami z Europy itp.
#ukraina #wojna #rosja #polska #polityka
@Pokojowa: to zawsze jest ten sam schemat - rozsądni konserwatyści, patriotym, zła Europa, religia i wartości.
Na szczęście taka narracja głównie u nas przegrywała. Myślę że przez ostatnie 30 lat nie dało się poprowadzić tego kraju - z tym społeczeństwem - lepiej, ale dało się dużo gorzej.
Najwięksi szkodnicy? Farage, Schroeder, może Orban, choć jego kraj gowno znaczy
@Captn_Cook: Zapomniałeś zauważyć, że on tego nie mówił do ciemnego ludu, a do ogarniętego Rostowskiego.
Nie zrozumiałeś przekazu. Sojusz który „daje poczucie bezpieczeństwa”, ale przyczynia się do osłabienia własnych zdolności obronnych jest bezwartościowy, bo gdy sojusznik powie „sorry, wiesz…
To powiedz jak to ma nie być szkodliwe dla relacji z USA
Dodał, że polska polityka może prowadzić do konfliktów z Niemcami i Rosją, sugerując, że relacje z USA są jednostronne i oparte na „robieniu laski Amerykanom”
Odpowiedziałem już na twoje pytanie, ale gdybyś tylko zadał sobie trud zrozumienia odpowiedzi…
Serio. Odpowiedź na twoje pytanie jest podana wprost w moim poprzednim komentarzu.