Aktywne Wpisy

snorli12 +431
O co chodzi z #deepseek ? Już tłumaczę!
Najpierw trochę kontekstu: Obecnie trenowanie najlepszych modeli AI jest NIEWYOBRAŻALNIE drogie. OpenAI, Anthropic i inne firmy wydają ponad 100 milionów dolarów tylko na moc obliczeniową. Potrzebują ogromnych centrów danych z tysiącami kart GPU wartych po 40 tysięcy dolarów każda. To jak posiadanie całej elektrowni tylko po to, aby zasilić fabrykę.
DeepSeek właśnie się pojawił i powiedział: „LOL, a co jeśli zrobimy to za
Najpierw trochę kontekstu: Obecnie trenowanie najlepszych modeli AI jest NIEWYOBRAŻALNIE drogie. OpenAI, Anthropic i inne firmy wydają ponad 100 milionów dolarów tylko na moc obliczeniową. Potrzebują ogromnych centrów danych z tysiącami kart GPU wartych po 40 tysięcy dolarów każda. To jak posiadanie całej elektrowni tylko po to, aby zasilić fabrykę.
DeepSeek właśnie się pojawił i powiedział: „LOL, a co jeśli zrobimy to za

źródło: GiUo6MTaYAAvgw9
Pobierz
katopa +23
Ej mirki mam problem. Chce nabyć samochód nowy niedługo. Budżet to gdzieś 100-110k ale 120k też sie znajdzie. Myślę o Tuscon/Sportage w hybrydzie w hybrydach ale nie plugin. Taką 3-4 letnią. Dobre to wozidło? Natknąłem się na wątki z problematycznym wypalaniem GPF w nich i to mnie lekko przeraża. Macie jakieś doświadczenia z tym?
Alternatywnie myślę o Alfie - Stelvio 200km lub Giuli 200km, Audi A4b9 - mam teraz b8 i nie wiem czy bym chciał brnąć dalej w upgrade jakim jest b9. Nie mam za bardzo pomysłu. Autem w tygodniu bedzie śmigać moja żona, ja głównie w weekendy na wypady jakieś, dlatego Tuscon/Sportage wydaje mi się okej patrząc na wymagania. Trasy kilometrowo to 50/50 - miasto/trasa. Macie jakieś opinie/doświadczenia z Tuscona/Sportage/Stelvio/A4B9?
@szczurek_87: serio ? :)
@BurgerStrassKarol: fajne samochody, ale sprawdz awaryjnosc
Akurat bardzo dobra, w sensie na pewno nie gorzej niż rynek.
Ostatnio widziałem na YT test Ioniq 5 z przebiegiem 140k km. 95% sprawności baterii.