Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #kia #hyundai #alfaromeo #audi #kupnosamochodu

Ej mirki mam problem. Chce nabyć samochód nowy niedługo. Budżet to gdzieś 100-110k ale 120k też sie znajdzie. Myślę o Tuscon/Sportage w hybrydzie w hybrydach ale nie plugin. Taką 3-4 letnią. Dobre to wozidło? Natknąłem się na wątki z problematycznym wypalaniem GPF w nich i to mnie lekko przeraża. Macie jakieś doświadczenia z tym?

Alternatywnie myślę o Alfie - Stelvio 200km lub Giuli 200km, Audi A4b9 - mam teraz b8 i nie wiem czy bym chciał brnąć dalej w upgrade jakim jest b9. Nie mam za bardzo pomysłu. Autem w tygodniu bedzie śmigać moja żona, ja głównie w weekendy na wypady jakieś, dlatego Tuscon/Sportage wydaje mi się okej patrząc na wymagania. Trasy kilometrowo to 50/50 - miasto/trasa. Macie jakieś opinie/doświadczenia z Tuscona/Sportage/Stelvio/A4B9?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Miszcz_Joda: Jedni twierdzą, że to delikatne auta i ogólnie trzeba dbać - to nie problem zawsze dbałem o samochody, używka to pewnie z przebiegiem do 90k więc myślę optymistycznie że nie powinno być zmęczenia materiału, ale to różnie może być. Ogólnie interesują mnie poleasingi prywatne, więc historia napraw jest. Szczerze Alfy sie boje, ale kusi bo podobno fajnie sie jeździ. SUV dlatego że zona ma tym jeździć do pracy, a
  • Odpowiedz
@BurgerStrassKarol: Jakie długie trasy ? Nie myślałeś nad elektrykiem ? Na miasto mega wygodne, z apki odpalasz klime/ogrzewanie. Trasy 300 km na luzie robisz na 80% baterii. Tanie w serwisowaniu, bo prawie nie ma co się zepsuć ¯_(ツ)_/¯

Ostatnio widziałem na YT test Ioniq 5 z przebiegiem 140k km. 95% sprawności baterii.
  • Odpowiedz
@Funky-Mag: nie mam gdzie tego ładować. Mam garaż swój, ale wspólny prąd, nie mam w pobliżu domu ładowarek szybkich. Trasy i 300 i 700km. Gdzie mnie poniesie. Chce benzynę, bo mam diesla wszystko fajnie bo jestem z niego zadowolony, ale wypalania dpf, pilnowanie tego już mi sie znudziło.
  • Odpowiedz