Wpis z mikrobloga

@lobo: chcesz robic sam albo ekipą montażową, czy kupic gotowca ?

przykladowe komponenty
magazyn energii Huawei Luna 15kWh (uzyteczne 15kWh) - 29k
inwerter hybrydowy Huawei 8kW - 3k
licznik energi
  • Odpowiedz
@lobo: Hejka, instalator HERE, u mnie cenowo wygląda to tak: 20 300 zł brutto (montaż 12 szt. paneli TRINA SOLAR GLASS-GLASS 500W (25 lat gwarancji produktowej) + inwerter Solplanet ASW06kH-T2 o mocy 6kW + montaż na dachówka/blachodachówka/rąbek/ trapez( tutaj sie ceny minimalnie roznia od konkretnego poszycia, co do montazu na gruncie czy balaście/ ekierce - ceny są większe).
10kWp (20 szt. paneli TRINA 500W + Solplanet ASW10kH-T2 o mocy 10kW +
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@magawek: Dobrze wiedzieć czyli w 60-70 powinienem na luzie się zmieścić :), takie pytanie do osoby która w tym siedzi mam nowy dom wszystko na prąd, w lato średnio koło 6-7kw dziennie (pewnie klimę zainstaluję to wzrośnie) w zimę różnie, ale przyjmijmy 30kw dziennie jakbym zrobił instalacje na 10kwp i 30kwh dla magazynu miałoby to sens?
  • Odpowiedz
@lobo 10kWp i magazyn 30KWh. Ogólnie może od połowy listopada do połowy grudnia policzysz 5 dni łacznie w które ten magazyn będzie się w stanie załadować na 80 procent pojemności.
Znowu w okresie kwiecień - październik taka instalacja jak 10kWp jest w stanie załadować nawet i 50kWh magazyn. Jeśli nie przejmujesz się zimą. A w okresie tym który podałem chcesz mieć spora auto konsumpcję to magazyn 30kWh jest git.
Ja osobiście
  • Odpowiedz
Piszesz o instalacjach większych niż 10kwp a nie jest tak, że wtedy są gorsze warunki w elektrowniach?

@lobo: Tak było na starych zasadach. Teraz sprzedajesz prąd po cenach godzinowych i nie ma znaczenia czy masz 3kWp czy 30kWp. Cena jest taka sama. Maksymalnie możesz zamontować 50kWp, aby być prosumentem.
  • Odpowiedz
@lobo: budżetowe komponenty: bateria Deye 5kWh 4000zł, inverter 48V Deye 8500zł, panele po 300zł za 550W. Tak czy siak opłacalność jest dyskusyjna.
  • Odpowiedz
@lobo: lej na jakieś hujaweje, masz 'polska' baterie sica 15kwh za 10-12k, falownik deye w hybrydzie wyjdzie jakieś 10k - nie ma nic lepszego w tej cenie i nie jest to tylko moje zdanie :) panele za 6-8k, ekipa do montażu, daj im nawet 10k za dzien roboty i wychodzi realna cena. Reszta to naganiacze, zwłaszcza jak widze 30k za baterie "luna" huaweia

Mi chłopy ogarneli za 40k
10.44 w
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@KONONOWlCZ: dostałem jedną wycenę po świętach będę szukał dalej bo firma niepoważna po podliczeniu wyszło, że chcą ponad 30k za samą robociznę.
  • Odpowiedz
@lobo: przechodziłem przez to w sierpniu. Naganiacze są odklejeni, miałem wyceny po 80-90k za podobny do powyższego zestaw.
do tego chore warunki umowy - np. do zachowania gwarancji wymagany był coroczny serwis wynoszacy 10% wartosci instalacji, co dawało po kilka tysi rocznie. Szkoda strzępić ryja.

Realny koszt materiałów na taką instalację jakiej oczekujesz to max 30k za całość łącznie z konstrukcją, okabloiwaniem zabezpieczeniami itp.
Jak jesteś z lubuskiego to mogę
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@KONONOWlCZ: mi zaproponowali
20 szt. x Jinko 440Wp
Instalacja 8,8kW
Solax X3-Hybrid 8
magazyn o pojemności 25,8kWh o mocy 12,5kW - T-BAT-SYS-HV-S3.6
cena takiego zestawu to 89 100,00
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@KONONOWlCZ: szukam właśnie jakiejś sensownej i pewnej firmy aby za robociznę zapłacić max 15k co uważam jest bardzo szczodrą zapłatą jak za ilość pracy
  • Odpowiedz
@lobo: netto xD
realna cena za materiał:
panele 6k
inwerter 9.5k
jak bateria to ta z solaxa to oni mają p------e ceny - z 40k by wyszło za te baterie. Szkoda siana jak 16kw mozesz miec za 10k lol
  • Odpowiedz