Aktywne Wpisy

Nacho_Libre +8
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

ecconomicus +99
#fotowoltaika #budownictwo #budowadomu
przykladowe komponenty
magazyn energii Huawei Luna 15kWh (uzyteczne 15kWh) - 29k
inwerter hybrydowy Huawei 8kW - 3k
licznik energi
10kWp (20 szt. paneli TRINA 500W + Solplanet ASW10kH-T2 o mocy 10kW +
Znowu w okresie kwiecień - październik taka instalacja jak 10kWp jest w stanie załadować nawet i 50kWh magazyn. Jeśli nie przejmujesz się zimą. A w okresie tym który podałem chcesz mieć spora auto konsumpcję to magazyn 30kWh jest git.
Ja osobiście
Jakie gorsze warunki ? :)
@lobo: Tak było na starych zasadach. Teraz sprzedajesz prąd po cenach godzinowych i nie ma znaczenia czy masz 3kWp czy 30kWp. Cena jest taka sama. Maksymalnie możesz zamontować 50kWp, aby być prosumentem.
Mi chłopy ogarneli za 40k
10.44 w
do tego chore warunki umowy - np. do zachowania gwarancji wymagany był coroczny serwis wynoszacy 10% wartosci instalacji, co dawało po kilka tysi rocznie. Szkoda strzępić ryja.
Realny koszt materiałów na taką instalację jakiej oczekujesz to max 30k za całość łącznie z konstrukcją, okabloiwaniem zabezpieczeniami itp.
Jak jesteś z lubuskiego to mogę
20 szt. x Jinko 440Wp
Instalacja 8,8kW
Solax X3-Hybrid 8
magazyn o pojemności 25,8kWh o mocy 12,5kW - T-BAT-SYS-HV-S3.6
cena takiego zestawu to 89 100,00
realna cena za materiał:
panele 6k
inwerter 9.5k
jak bateria to ta z solaxa to oni mają p------e ceny - z 40k by wyszło za te baterie. Szkoda siana jak 16kw mozesz miec za 10k lol