Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Straszne dla mnie jest załatwianie spraw przez #telefon. Mega stresujące i wszystko to powoduje, że odkładam w nieskończoność.
Powiem szczerze - szukam teraz ekip budowlanych, architekta, geodety i jak mam do nich zadzwonić, pytać o usługi, to jest masakra. Czuję ogromny lęk braku kompetencji, że się ośmieszę. Jestem osobnikiem z generacji Z, zaczynam poważne życie, decyzje, sprawy i wychodzą braki w postaci nieśmiałości, zamknięcia, lęku. Jakoś czuję się gorszy od tych wszystkich ludzi związanych z branżą budowlaną, którzy mam wrażenie śmieją się ukradkiem z takich jak ja, młodych mężczyzn, którzy biorą się za budowę domu i mam wrażenie, że traktują trochę jak dziecko - cwaniacko i "z góry". Gorszy pod względem łatwości nawiązywania kontaktów, kontaktu.
Sam pracuję w branży IT i mam charakter introwertyczny. Co z tym wszystkim zrobić?

#telefony #psychologia #budowadomu #budowa #genz #nerwica #lek #introwertyk #budowlanka #budujzwykopem #stres

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: budowa to tragedia, nie przeskoczysz tego, że braki wiedzy będą cały czas wypływać. I tu nie ma w tym nic złego, bo jasne, że nie mamy obowiązku się znać na budowlance, tylko o to, że jak tylko ktoś się zorientuje, że nie masz na ten temat pojęcia - zaczną to mocno wykorzystywać. Może pomyśl o kimś, kto by pomógł poprowadzić Cię przez cały ten proces.
  • Odpowiedz
@Truska1: do tego trzeba by sobie zatrudnić jakiegoś inspektora od nadzoru inwestorskiego, tylko kogoś znajomego albo sprawdzonego, żeby się nie dogadał pod stołem z wykonawcami
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: u mnie było już koło 15 ekip i zgadzam się ze wszystkim co pisali wyżej, jak masz problem z kontaktem to budowlańcy Cię do grobu sprowadzą, to debile którzy zrobią wszystko na o-------l i Cię wykorzystają. No i radzę się budowlanki nauczyć niezależnie czy masz kierownika czy nie, powinieneś wiedzieć jak się kompletnie wszystko robi samemu, łącznie z instrukcjami producentów każdego używanego produktu.
  • Odpowiedz
Nic dziwnego,że jak to nie twoja działka to się na tym nie znasz, pewnie są tak samo budowlańcy co nie ogarniają twojej dziedziny. Ale lepiej jakby ktoś ci pomógł, bo jest wielu co i swojej roboty nie ogarnia, i potem tobie się okna lub drzwi nie będą domykać.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja miałam jeszcze gorzej bo jestem introwertyczną babką. Moja rada: nie wiesz czegoś to się dowiedz. Czytaj fora, pytaj na fb, dzwoń do kilku różnych fachowców, oglądaj filmy na yt. Zawsze jakąś podstawową wiedzę złapiesz i będzie o czym gadać.

Nie dasz rady zbudować domu i nic o tym nie wiedzieć, musisz chociaż podstawy ogarnąć bo cię będą robić w jajo wszyscy.

Jak koniecznie nie chcesz się sam dowiadywać
  • Odpowiedz