Wpis z mikrobloga

Może to nie popularna opinia tutaj ale gdyby nie BK2 to czterech moich znajomych nie kupiłoby swojego własnego pierwszego mieszkania/domu i dalej by mieszkalo u rodzicow lub wynajmowało. Rozumiem niechęć do dopłat ale skoro to ma być tylko na pierwsze mieszkanie to im więcej takich kredytów się sprzedało (lub sprzeda jak wejdzie dobrze rozkminiony BK0) tym gorzej dla landlordów którzy oparli model życia na wynajmie 40 kawalerek. Jakby każdy Polak kupił swoje mieszkanie to wynajem nie bedzie już aż tak potrzebny. I w sumie tego się taki Midel może teraz obawiać i po filmach widać że trzęsie portkami.
To tak jak z zerowym PCC na pierwszą nieruchomość - raz skorzystasz i Elo- później już nie.

Problem z BK2 był taki że był dla każdego, nawet obcokrajowca co popracował tu 3 miesiące. Jeżeli program będzie miał proste limity z metra to z automatu przyblokuje to wzrost. (Tak też kupilo mnóstwo ludzi z mojej pracy za czasów programu MDM)

obecny spadek cen będzie pewnie do tych sprzed BK2 +1,5% i później będzie szedl wolno w górę jak to bylo dotychczas.

Zapraszam do merytorycznej dyskusji ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nieruchomosci
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 21
@Toxicator69 problem bk2% był taki, że przed nim miałem zdolność na 3 pokojowe mieszkanie, a jak wszedł to zdolność na 2 pokojowe mieszkanie w bezpiecznym kredycie 2% to pokazuje istote problemu czyli jak wywaliło ceny. Co z tego, że kupiłbym 2 pokoje w bk2% jak nie spełniłoby moich potrzeb mieszkaniowych
  • Odpowiedz
@botereq pytanie czemu nie kupowałeś 3-pokojowego skoro miałeś zdolność? Szukasz większego? Patrząc po #krakow to różnice były niewielkie w metrażu czy nr piętra jednak trzeba było dobrze poszukać.
  • Odpowiedz
@Toxicator69 w sumie czekałem na bk2% i kupno 3 pokojowego, ale jak tak ceny wywaliło to mogłem już kupić tylko 2 pokoje więc bezsensu jak dla mnie i narazie czekam powiększam wkład i poduszke finansową
  • Odpowiedz
@botereq no i w sumie pytanie jak szybko powiększasz wkład. Bo jeżeli stać cię teraz na 2-pokojowe to czy nie lepiej wziąć dwupokojowego? Jak ruszy program to znowu ceny pójdą do góry 😅
  • Odpowiedz
@Toxicator69: zrozum to deweloperuchu, że bk2 zrujnowało rynek na lata. Ludzie cały czas chcą kupować mieszkania, a nie chcą kampić na dobry moment do kupna jak w przypadku bitcoina.

Na Twoich czterech kolegów przypada czterdziestu, których okradliście z mieszkań przez sztuczne manipulowanie popytem.
  • Odpowiedz
@Toxicator69: I tak to jest z tą propagandą PiSu, niby wszyscy wiedzą, że to ubieranie leszczy na górce i czas zbiorów u deweloperów, ale znajdą się tacy co pomyślą, że w końcu ktoś im pomógł. Tak samo ze stopami procentowymi - są tacy, co uważają że Glapiński to najlepszy prezes banku centralnego, jak widzą że było 39% inflacji w 4 lata to mówią, że to i tak mało. Potem się
  • Odpowiedz
@Parmenides69 no tak, bo lepiej zrobić dopłaty dla wszystkich. Skoro program był na pierwsze mieszkanie to skorzystali Ci którzy spełniali wymagania. Sam nie mogłem skorzystać, ale tak samo nie korzystam z 800+, zerowego PCC czy babciowego. Dopłata jest dobra dla tych co się łapią, a pech chce że 31 letni mężczyzna żyjący solo ma g---o od państwa
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki gdyby babcia miała wąsy byłaby dziadkiem. Jak szukasz mieszkań w centrum Warszawy czy krakowa to fakt, ceny są kosmiczne. Ale już na obrzeżach większych miast czy w mniejszych jak takich Katowicach to już można całkiem fajne mieszkanka kupić.
  • Odpowiedz
Może to nie popularna opinia tutaj ale gdyby nie BK2 to czterech moich znajomych nie kupiłoby swojego własnego pierwszego mieszkania/domu i dalej by mieszkalo u rodzicow lub wynajmowało.

@Toxicator69: Ależ oczywiście. Tylko że kolejnych czterech z kolejnego rocznika nie kupiło, bo beka wygasła, a ceny +20% i im nie starczyło zdolności. I kolejnych czterech za 2 lata. I tak dalej.

Kosztem grupki uprzywilejowanych wyruchano kolejne X roczników. Cholera wie, kiedy "efekt beki"
  • Odpowiedz