Aktywne Wpisy

XkemotX +379
Nie warto pomagać ludziom #zalesie #w---w #inpost
Otrzymałem dzisiaj paczki z Chin w swojej skrytce, spieszyłem się więc wyjąłem wszystko co było w paczkomacie bo miałem kilka przesyłek. Okazało się że Inpost wsadził tam z jakiegoś powodu paczkę jakiejś kobietki, zwykły biały karton bez oznaczeń. Otwieram w domu paczki i zdziwienie że mam czyjąś rzecz, w środku jest fakturka z nr tel kobiety więc od razu do niej piszę
Otrzymałem dzisiaj paczki z Chin w swojej skrytce, spieszyłem się więc wyjąłem wszystko co było w paczkomacie bo miałem kilka przesyłek. Okazało się że Inpost wsadził tam z jakiegoś powodu paczkę jakiejś kobietki, zwykły biały karton bez oznaczeń. Otwieram w domu paczki i zdziwienie że mam czyjąś rzecz, w środku jest fakturka z nr tel kobiety więc od razu do niej piszę

źródło: temp_file6479197661783178535
Pobierz
HoroLive +30
Zdecydowaliśmy się robić dziecko przy 2 lekko powyżej minimalnej krajowej oboje po 4,2k. Plusem jest to, że mam własne M 2 pokoje, a żona pół domu i pół działki. No ale mam nadzieję, że wyżyjemy. Podejrzewam, że bardzo dużo osób ma lepiej od nas, zwłaszcza z wypłatami a są sknerami i egoistami i się nie decydują. #dzieci #zwiazki #rodzina #dom
Raport z wizyt w biurach sprzedaży dwóch warszawskich deweloperów
Cel: zakup mieszkania dwupokojowego (~40 m²) w dzielnicy Tarchomin.
Daty odwiedzin: 12.11–15.11
Bez zbędnych szczegółów o uśmiechach sprzedawców – przejdźmy do konkretów:
1. Activ Investment – osiedle przy ul. Pałuków
Oddanie: II połowa 2026 r.
Ceny: początkowo 16 000 zł/m², od października obniżka na 14 500 zł/m².
Sprzedawca próbował wywołać klasyczne FOMO:
„Mamy 10 aktów notarialnych w przyszłym tygodniu!”
„Pan Mirek bierze 3 mieszkania dla dzieci, ale jeszcze się zastanawia które!”
„90% rezerwacji już za nami, ale może dopiszę Pana do kolejki...”
👉 Na plus: bez problemu zaproponowano dodatkową obniżkę 100 zł/m².
👉 Na minus: ruch w biurze był spory, więc przestrzeń na dalsze negocjacje wydaje się niewielka, ale jednak jakieś szanse widać na horyzoncie
2. Eco Classic – osiedle przy ul. Kościeszów
Oddanie: jeszcze w 2024 r.
Ceny: 17 000 zł/m².
Perspektywa szybkiego odbioru budziła nadzieję na negocjacje cenowe. Niestety:
W październiku była jakaś promocja, ale już się skończyła (rzekomo po 50k na mieszkaniu).
Sprzedawca sprawiał wrażenie pewnego siebie i zdecydowanego – deweloper, jak twierdzi, ma wszystko spłacone i „zero presji na obniżki”.
Jakakolwiek negocjacja ceny? „Ani złotówka taniej.”
TL;DR:
W obu przypadkach czuć presję FOMO – mieszkania „znikają” z ofert na stronach.
Brak wyraźnej presji ze strony deweloperów na sprzedaż po niższych cenach.
Wniosek: Czekamy i lecimy na inne inwestycje
@internetowywichrzyciel: xD
To bankowo opłaceni aktorzy
Tu akurat jestem przekonany że oni te albo oferty ściągają ze strony, by się magicznie odnalazły jak klient czegoś specyficznego poszukuje,
albo sprzedają po spółkach córkach, albo po zaprzyjaźnionych inwestorach.
To jest najgorsze, że oni mogą tym wywoływać FOMO - no bo mieszkania niby znikają z oferty, ale jaka jest prawda - to wie tylko deweloper.
Czasami jest tak, że nagle od dewa do sprzedaży wypływa 15 mieszkań z prawie ukończonej
Robisz platformę na której dajesz ludziom konkretne info co do cen, promocji, to ile faktycznie deweloper sprzedał <po wpisach w KW> Jego strategia negocjacyjna.
Dajesz społeczność, gdzie ludzie łączą się w ,,grupy inwestycyjne'' i mają większe pole do negocjacji jako grupa.
@JerzuMalusienki: @DawCioS
Ja robiłem rundkę co jakiś czas po inwestycjach na Białołęce i mieszkania które były dostepne w czerwcu ciągle wiszą w sprzedaży. Mam na myśli dwupokojowe, w miarę atrakcyjne, nie jakieś parchy 80 metrów w kształcie rombu. Więc wg mojego anecdata różnie to jest z tym znikaniem. Ceny za
@farfoclo:
Co do Pałuków, planuję jeszcze raz podjechać i się zastanowić. Tam znowu obawiam się hałasów z galerii (samochody