Wpis z mikrobloga

Sprawiłem sobie drukarkę 3d, cały dom zawalony pierdołami. Zrobiłem nawet jakiś darmowy kurs o druku 3d na udemy, ale to za mało. Zna ktoś jakiś dobry kurs do druku 3d, aby nie za duże pieniądze, chyba że za dobry to i cena adekwatna.
Jakby kogoś interesowało to mam drukarkę qidi q1 pro.

#druk3d #drukarki3d #projektowanie #kursyudemy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Sprawiłem sobie drukarkę 3d, cały dom zawalony pierdołami. Zrobiłem nawet jakiś darmowy kurs o druku 3d na udemy, ale to za mało. Zna ktoś jakiś dobry kurs do druku 3d, aby nie za duże pieniądze, chyba że za dobry to i cena adekwatna.

Jakby kogoś interesowało to mam drukarkę qidi q1 pro.

@kecyc: w sensie jaki kurs? Do projektowania 3D czy po prostu drukowanie i materiałoznawstwo? Bo w przypadku tego
  • Odpowiedz
@kecyc: Na yt masz slant 3d, który uczy ogólnie o projektowaniu modeli pod masowy wydruk, co się mocno przydaje w druku amatorskim bo np uczy jak unikać podpór lub projektować własne podpory.

Natomiast co do samego projektowania modeli to musiałbyś sam sobie określić, czy po prosut cię interesuje standardowe modelowanie/rzeźbienie w 3D czy chciałbyś projektować rzeczy w CAD-zie. Jak się określisz to szukasz po prostu poradników do danego softu.

W
  • Odpowiedz
@kecyc: jak wspomniano wyżej, zajrzyj na kanał slant3d, typ tam gada generalnie o projektowaniu pod masówkę, ale pada tam sporo wskazówek dotyczących detali projektowych specjalnie pod druk FDM. Mówił np o optymalizowaniu orientacji wydruku, jakichś otworach, zaokrągleniach itp.

Jeżeli do modelowania będziesz używać fusion 360, to znajdź na YT playlistę fusion 360 case studies na kanale fusion 360 school. Pokazują tam modelowanie jakichś trochę skomplikowanych kształtów. Można podłapać sporo ciekawych
  • Odpowiedz