Wpis z mikrobloga

#polska #ets2 #wegiel #gornictwo #ekonomia

Z kanału YT 'stac mnie'

Dlaczego POLSKI WĘGIEL jest najdroższy na świecie?

Pod najnowszym filmem mam dużo komentarzy, że to wina UE, podatków, złych zagranicznych koncernów...
Kochani... ETS, Bruksela, VAT, sankcje rosyjskie itd. to wszystko wpływa na cenę węgla... ale nic nie dobija polskiego górnictwa jak górnicy.

Aby wydobyć TONĘ węgla potrzeba zwykle od 100-300 górników. W USA tylko 85 osób.
A w Polsce aż 822.

Przykro mi, ale wciąż podtrzymuję zdanie z filmu. Aby uzdrowić górnictwo musimy:
☑️ usunąć wszystkie przywileje górnicze
☑️ obciąć pensje o 20-30%
☑️ rozwiązać związki zawodowe i pozbyć się związkowców, którzy nie dają nic, a tylko biorą pieniądze
☑️ zwolnić 20% górników

Wtedy rentowność się pojawi, inaczej nie ma sensu inwestować w zgazowanie węgla i wodór.
TakiSeLogin - #polska #ets2 #wegiel #gornictwo #ekonomia 

Z kanału YT 'stac mnie'

D...

źródło: temp_file3250872139796590255

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TakiSeLogin: Weź 3 dane statystyczne na krzyż i wypowiadaj się definitywnie na temat całej branży. Wykopki to już serio zaliczyły pełny proces przepoczwarzania we wszystko wiedzących Januszy. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Nic ci nie dadzą twoje pomysły, bo pracochłonność polskich kopalń wynika przede wszystkim z głębokości eksploatowanych pokładów oraz zurbanizowanego terenu nad nimi. Jak rusza ściana, to pracuje przy niej oraz przy odstawie dostarczającej urobek na
  • Odpowiedz
@TakiSeLogin różne typy ładunków są, jak węgiel się znudził to weź sobie zlecenie na pszenicę czy jakiś kontener. W ETSie jest wiele różnych typów ładunków, a jak masz dość Europy, to odpal ATS, to dopiero sztos
  • Odpowiedz