Wpis z mikrobloga

Mamy tu kogoś z #geodezja ?

Mam bardzo dużą działkę, chciałbym wydzielić część (z 10 arów) i na tej wydzielonej części postawić domek na zgłoszenie.
Ile może trwać taka procedura wydzielenia/podziału?
Czy mogę zacząć budowę skoro działka i tak jest moja i następnie podczas budowy lub po niej wydzielić działkę którą chcę mieć pod ten budynek?

#prawobudowlane #budujzwykopem
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tempyluj Zgłoś się do lokalnego geodety, on Ci to ogarnie. Rolna po podziale nie może być mniejsza niż zdaje się 30ar. Wyjątkiem jest sytuacja gdy na działce stoi dom, albo dzielisz na powiększenie innego gospodarstwa. BTW. Jeśli klasa gruntu jest dobra to musisz ją odrolnić, jak pastwiska to ok.
  • Odpowiedz
  • 0
Rolna po podziale nie może być mniejsza niż zdaje się 30ar.

@shaku79: będzie więcej, w graniach miasta chyba są odrolnione z mocy prawa (wg google), a nic tam od 20 lat nie rośnie, tylko łąka i teraz samosiejki

Musisz potem jeszcze wydzielić te działkę w księgach wieczystych. Czas oczekiwania zależy od sądu i jego obłożenia (od miesiąca do pół
  • Odpowiedz
@shaku79 ale musi spełniać przepisy budowlane i inne przepisy administracyjne jak mpzp lub warunki zabudowy. A jak się wiedzy nie ma, to się za wiedzę płaci.
  • Odpowiedz
Czas na warunki zabudowy 3-6 miesięcy, tak samo na podział działki minimum 3 miesiące (chociaż to dt. Budowlanych działek bo musi być zapewnienie wody, odbioru ścieków itd.) w przypadku rolnych może da się to szybciej zrobić. Temat jest dość skomplikowany, jeśli nie jesteś rolnikiem to nie wybudujesz się na działce zagrodowej/ siedliskowej. Zależy od warunków zabudowy. Jeśli chodzi o odrolnienie to też mogą być spore koszty obecnie, więc polecam tutaj skontaktować się
  • Odpowiedz
  • 0
Jeśli chodzi o odrolnienie

@anamorfoza: działka jest w graniach miasta więc już jest odrolniona, woda jest na działce, przepompownia ścieków jest przy granicy,
wydaje mi się, że warunki zabudowy już były kiedyś wydane bo miała być tam inna budowa, pytanie czy warunki zabudowy mają jakiś termin ważności. @Haiiro
  • Odpowiedz
@tempyluj warunki nie mają terminu, po prostu jak ich nie masz możesz ich nie dostać.

Geodeta nie zajmuje się budową domów i planowaniem przestrzennym - od tego jest architekt i najlepiej z nim rozmawiać co i jak. Albo się edukować samodzielnie.

Co do podziału to znajdź firmę geodezyjną i oni już zobaczą co masz i czy działkę można w ogóle podzielić.

Ja też nie będę się na temat podziałów i ewidencji
  • Odpowiedz
@tempyluj to, że działka jest w granicach miasta i nawet w planie miejscowy może być jako działka budowlana, albo mogą być warunki zabudowy- nie oznacza, że działka jest odrolniona. Sprawdź na Geoportalu klasyfikacje gruntu tej działki. Jestem architektem, jeśli jest to temat z Wrocławia/ kotliny kłodzkiej lub okolic mogłabym się podjąć tematu, ale od nowego roku.
  • Odpowiedz
Jak coś jestem klasyfikatorem i jak będzie zbyt dobra zrobimy taką żeby była "dobra" 😎. A tak poważniej to sprawdź nie tylko klasę ziemii ale też jej pochodzenie.
Tak jak wcześniej wspomniałeś z racji tego, że Twoja działka położona jest na terenie Miasta to z mocy ustawy zmienione jest jej przeznaczenie... Ale pozostaje jeszcze drugi temat związany z wyłączeniem gruntu z produkcji rolnej a ta kwestia dotyczy również działek na terenie Miasta
  • Odpowiedz