Aktywne Wpisy
#igrzyskabebzonow v6
niestety mam malo czasu pisac podsumowania, ale postaram sie takie zbiorcze z tygiodnia 4 i 5
w skrocie - jest zle
grubasy sa leniwe, tluste i glupie
serio
niestety mam malo czasu pisac podsumowania, ale postaram sie takie zbiorcze z tygiodnia 4 i 5
w skrocie - jest zle
grubasy sa leniwe, tluste i glupie
serio

Greensy +59
Rozwiązanie na problemy tego świata
źródło: 1000069482
Pobierz

#kelthuz #libertarianizm #akap #anarchokapitalizm
źródło: 3668242_print_1
PobierzTym bardziej, że tego filozofia źle się interpretuje. Każdy uproszcza, że Stirner proponuje robić wszędzie chaotyczny bajzel, a on po prostu metaforami pokazuje, że Nie tylko państwo, ale społeczeństwo, nawet bez państwa przez swoje grupowe struktury jest zagrożeniem dla wolności jednostki.
Co prawda Stirnera Kielthuz zawsze krytykował, ale póki był zwolennikiem Rothbarda
@Jarkendarion: anarchoidywidualizm stawia na jednostkę, system społeczny nie interesuje tej jednostki, gdyż nie interesują jej społęczności jako takie. Anarchokapitalizm błędnie zakłada,że wolny można być tylko wtedy jeśli całe społeczeństwo jest ustawione w odpowiedni sposób. Wg Stirnera wszystko jest niżej mojego JA, wszelkie ideologie religie i inne wydumane koncepcje społeczne. Mają one jedynie służyć własnemu interesowi jednostki. Z tak ustawionym mindsetem można być wolnym nawet w faszyźmie i to jest