Wpis z mikrobloga

Nie popieram agresji i niszczenia mienia, ale po wpisie OP nt. walki z samoobsługowymi kasami taka drobna kalkulacja.

Market wprowadzając kasy samoobsługowe coś tam zainwestował, ale tez obniżył sobie koszty działalności.
Obecnie „kasjer” hipermarkecie to też rozkładający towar i dbający o najbliższa alejki. Kiedyś kasjer musiał siedzieć na dupie i tylko obsługiwać klientów. Jeśli nie było braków w załodze sklepu to miał jedno zadanie teraz ma ich od groma.
Tak, bywało czasem że kasjer miał obowiązki alejkowego ale to było coś z doskoku. Obecnie rano jak zajeżdżam po zakupy śniadaniowe do Lidl/Biedronka to znaleźć kasjera aby odblokował kasę lub przepuścił energola graniczy z cudem. Trzeba chodzić po całym sklepie i się prosić. To już standard a nie przypadek.
Sklep wprowadzając opcje samoobsługi zredukował jedno stanowisko – przy kompletnej obsadzie kasjer miał swoją robotę a „alejkowy” miał swoją. Obecnie mamy 2w1.
Teraz do rzeczy, czyli o kasie.
Pracownik hipermarketu zarabiający na rękę 3500 PLN finalnie kosztuje pracodawcę 5 603.31 zł.
Hipermarket robiąc z kasjera 2w1 miesięcznie na jednym sklepie zaoszczędza 5 603.31 zł a skali roku 67 239,72 PLN.
Dla przykładu Biedronka ma w Polsce blisko 3600 sklepów. Niech, choć w połowie sklepów kasjerzy robią 2w1 a nie tylko obsługują klientów na kasie to sklep z owadem rocznie zaoszczędza 121 031 496 PLN ( słownie sto dwadzieścia jeden milionów trzydzieści jeden tysięcy czterysta dziewięćdziesiąt sześć złotych).
Nawet jesli taka kasą została zainwestowana w maszyny/kasy samoobsługowe. To w następny, roku taka kasa juz zostaje w firmie.

Ile masz z tego Ty Polaczku? Nic. Sklep przerzucił na Ciebie obowiązek obsługi, kasjerom zwiększył zakres obowiązków a kasa została w kieszeniach supermarketów.
Łykopki, które bronią ten chory system są amebami ekonomicznymi oraz lubią być dymani w imię szybszego zakupu.
Agresja i niszczenie mienia nie jest OK, ale jak jestes dymany to, czemu masz się biernie temu przyglądać?

Z wyrazami szacunku do @Wujek_Fester

#c--------------l #czujedobrzeczlowiek #market #biedronka #lidl #kaufland
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
jeśli wprowadzono dla mnie udogodnienie

@hpiotrekh: to mamy inne definicje udogodnienia. Jeśli byłaby otwarta zwykła kasa i doszły by kasy samoobsługowe to ok ale OP, ja i ponad tysiak plusów pokazuje że tak nie jest.
Wszyscy bez względu czy masz w koszyku 2 rzeczy czy 200 sa pchani do kas samoobsługowych.
Gdzie tu udogodnienie jak mam pół wózka zakupów w tym warzywa, pieczywo i mam sie babrać w wyszukiwanie towarów?
  • Odpowiedz
@Ice_Glaze: a sprzedaż internetowa zmusza cię do wybrania produktu samodzielnie i jeszcze sam musisz sobie je porównać i przeczytać, a firmy trudniące się sprzedażą internetową obniżyły sobie koszty o jakichkolwiek ekspedientów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dlatego chodzę do żabki, tam zazwyczaj jest pani na kasie, a jak nie ma to drugi koniec sklepu jest 2 metry dalej. Do tego jest bliżej i otwarte w niedzielę
  • Odpowiedz
Agresja i niszczenie mienia nie jest OK

@Ice_Glaze: nie do końca, bo w tym przypadku są, włącznie z kradzieżą. Ja akurat na ogół lubię kasy samoobsługowe, ale jak co drugi produkt ma tolerancję wagi 1g, co trzeci ma złą w systemie, co czwarty wymaga weryfikacji bo coś tam, zakupów nie możesz sobie spakować do siatki bo waga narzeka a przy większych musisz kombinować na dwa razy, po czym czeka cię
  • Odpowiedz
@Ice_Glaze o kolejny debil, już Cie wyjaśniam, tylko dupę wytre

Otóż mój drogi troglodyto, jak masz problem z tym że sklep nie przestrzega standardów to od razu idziesz do kierownika - chłop 110kg i nie potrafi w perswazję?

Gdybym chciał to zawsze sobie takiego pracownika znajdę i bez afery zmuszę do tego by znalazł się na kasie to po pierwsze
  • Odpowiedz
@Ice_Glaze: Rozumiem racje sklepów o obniżaniu kosztów, ale skoro dali takie kasy to też chodzi o traktowanie ludzi po ludzku:

1. w moim przypadku i pewnie w dużej części innych ludzi chodzi o to, że w tych samoobsługowych nie można płacić gotówką. Jak to jest, że kiedyś były w Auchanie czy innych sklepach takie gdzie można było płacić kartą i gotówką a teraz jakoś magicznie poznikały? Jak mają taki kolosalny problem
  • Odpowiedz
@Ice_Glaze: takie ładne wnioskowanie, żeby się zesrać na końcu. To, że markety tną etaty wynika z ich polityki. A polityka z tego, że mogą to robić bo im nikt nie przeszkadza. To z kolei wynika z tego, że pozwolono aby powstał oligopol kilku sieci handlowych które z roku na rok będą świadczyć coraz gorsze usługi - taka natura oligopolu. Kto jest temu winien? Właściciele sieci handlowych, ale przede wszystkim politycy,
  • Odpowiedz
Ile masz z tego Ty Polaczku? Nic

@Ice_Glaze: nie czekam w kolejce do kasy 15 minut tylko podchodzę, skanuje co mam i wychodzę. Całość wizyty w sklepie zajmuje mi poniżej 15 minut, czyli tyle ile samo czekanie w kolejce do kasy. Jak robisz za minimalną to dla ciebie to pewnie żadna oszczędność. Ale jak ktoś ma wolny zawód i te 15 minut dziennie przekłada się na 2h więcej miesięcznie na
  • Odpowiedz
Łykopki, które bronią ten chory system są amebami ekonomicznymi oraz lubią być dymani w imię szybszego zakupu.

@Ice_Glaze: Odezwała się ameba umysłowa dla której skasowanie własnych zakupów to wysiłek. 100x bardziej wolę sobie sam skasować niż czekać w kolejce, ani trochę mi to nie przeszkadza i nie rozumiem po co takie osobniki jak ty próbują wmówić innym, że są dymani przez sklep...jakim trzeba być leniem j-----m żeby się o to
  • Odpowiedz
  • 1
@WhiskeyIHaze: po pierwsze memy z zacinającymi sie kasami to wytwór AI bo na pewno nic takiego sie nie dzieje. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak pisałem w tym wątku z 10 razy nic nie mam do kas samoobsługowych o ile ma do wyboru klasyczna kasę. Jak mam 2-5 produktów to ok ale jak mam weekendowy koszyk i musze szukać pracownika lub prosić się o otwarcie kasy to już nie jest
  • Odpowiedz
po pierwsze memy z zacinającymi sie kasami to wytwór AI

@Ice_Glaze: mi się nie zdarza ¯\(ツ)/¯

Czytamy ze zrozumieniem OP pisał w pierwszym wpisie nt walki z kasami

@Ice_Glaze: czytamy ze zrozumieniem, odpowiadałem na pytanie co ja z tego mam, że sam się kasuje.
  • Odpowiedz
@Ice_Glaze: Ale ja piszę nic o orginalnym wpisie jakiegoś idioty tylko twoim w którym twierdzisz, że osoby godzące się na to "prerzucenie obowiązków na klientów" są amebami ekonomicznymi XD to może się wróć razem ze mną do tej szkoły na czytanie ze zrozumieniem
  • Odpowiedz
@Ice_Glaze: jak robisz zakupy na cały tydzień na kasie samoobsługowej to może i tak masz. Ja wbijam po maks 5 produktów i daje radę. Fakt, że ogólnie bardzo dobrze idzie mi obsługa jakichkolwiek maszyn może też mieć na to wpływ.
  • Odpowiedz