Wpis z mikrobloga

• 352
@Bunch: Masz tryby wkrętaka i wiertarki najczęściej. Te liczby to tak jakby określenie momentu przy którym wkrętarka zacznie odbijać. Żeby nie dokręcać za mocno jak nie trzeba. Często jest też tryb oznaczony wiertełkiem i wtedy masz normalnie wiercenie.
  • Odpowiedz
Serio nie wiesz?

@An2pl: to takie dziwne? pokolenie urodzone w latach 90' zostało nauczone przez swoich rodziców absolutnie niczego. pewnie nie wszyscy, ale znam mnóstwo takich przypadków. ja mając prawie 40 lat uczyłem się montować włącznik światła na youtube, podczas gdy ojciec to elektryk XD
  • Odpowiedz
  • 12
@piotre-gie o wypraszam sobie. Jestem pokoleniem lat 90. Rodzice nauczyli mnie bardzo wiele. Mama gotować, a tata robienia remontów samemu - fakt, że trochę stara szkoła, ale mając podstawę nauczyłem się robić lepiej.
  • Odpowiedz
@Bolerro aha, to super. A mi rodzice kupili mieszkanie i dali kasę na rozkręcenie firmy, więc wypraszam sobie mówienie, że młodzi mają ciężko
  • Odpowiedz
@piotre-gie a u mnie wręcz odwrotnie, jestem rocznik 90 i sam wiele rzeczy się nauczyłem robić bo stary miał w------e jak się rower popsuł, więc musiałem sam naprawić żeby jeździć.
  • Odpowiedz
ja mając prawie 40 lat uczyłem się montować włącznik światła na youtube, podczas gdy ojciec to elektryk XD

@piotre-gie: przynajmniej robiles ojcu wyswietlenia ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@Bunch: przełącznik na górze to skrzynia biegów, nastawa na futerku to sprzęgło, gdzie 1 to jazda na minimum przyczepności sprzęgła, a 18 to pełne sklejenie, a spust który przyciskasz to gaz. Mniej więcej tak to można wytłumaczyć.
  • Odpowiedz
@Bunch: Już Ci wyjaśnili, że tu ustawiasz moment dokręcania, to podpowiem tylko że wszelkie wkręcanie kołków w meblach ikei całkiem fajnie wychodzi na 5-6 trybie (w przypadku mojej makity, ale pewnie podobnie). Ustaw sobie wkrętarkę na tryb 2 albo 3, złap głowicę i włącz wkrętarkę. Zobaczysz że "strzela" i się nie obraca.
  • Odpowiedz
@Bunch: pokrętło zaznaczone na czerwono to tzw. sprzęgło przeciążeniowe. Ustawiasz tym pierścieniem siłę, z jaką wkrętarka będzie dokręcać wkręt/śrubę, by nie uszkodzić czegoś, lub za mocno nie wkręcić wkręta np. w drewno. Im mniejsza liczba, tym wcześniej sprzęgło przeciążeniowe zadziała i zapobiegnie uszkodzeniu, dlatego jeśli nie wiesz, na ile mniej-więcej je ustawić, to zawsze ustawiaj na minimum i zwiększaj o kilka skoków, aż wkręt/śruba znajdą się w odpowiedniej pozycji.
  • Odpowiedz
@piotre-gie: kurde generalizacja "lata 90'te" nie jest zbyt trafna. Sam z nich pochodzę i wszystkiego ojciec mnie nauczył, sąsiada jego ojciec tak samo itp. Z własnych obserwacji zauważyłem, że dużą różnicę robi miejsce zamieszkania - czym większe miasta + mieszkanie tym mniejsze szanse, że ktoś się czegoś uczył. Analogicznie czym mniejsze mieszkanie + mieszkanie w domu gdzie czasem trzeba coś zrobić tym większe szanse, że coś trzeba było ogarniać.
  • Odpowiedz