Wpis z mikrobloga

Czemu w Polsce najbardziej religijne miasta to akurat Tarnow i Limanowa(i okolice tych miast) Co spowodowalo, ze akurat te okolice sa najbardziej religijne w Polsce? Zawsze mowilo sie, ze ro Czestochowa jest najbardziej religijna, ale statystyki pokazuja ze ponad 70% mieszkancow Tarnowa i Limanowej uczeszcza na msze w niedziele. Ostatnio poznalem osoby z tych okolic i z ich opowiesci wynika, ze zarowno religijnosc oraz zangazowanie kosciola w tych okolicach jest o wiele wieksza niz w miescie z ktorego ja pochodze(okolice Gdanska) Macie jakieś ciekawe artykuły na ten temat? #historia #tarnow #religia #kosciol #katolicyzm #kosciolkatolicki #pytania #polityka #malopolska
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaminami: chyba wpływ Krakowa i biskupów krakowskich bo to ten region (w Kielcach jest np pałac biskupów krakowskich) tylko z Krakowa szybciej wyszła ta religijność niż z mniejszego Tarnowa + np z Kielc, no i oczywiście bliskość wschodu Polski, nie wiem co jeszcze
  • Odpowiedz
  • 0
@xiv7: no tak, ale Kraków a Limanowa to kawałek drogi mimo, ze to najblizsze wielkie miasto, a jeszcze w dawnych czasach to wogole. A mimo wszystko te obszary zostały religijne. Może bardziej to, że jest to wschód Polski? Nie ma nigdzie odpowiedzi na moje pytanie.
  • Odpowiedz
@kaminami: jeszcze co mi przychodzi do głowy to Kraków, Tarnów, Kielce może były największymi ośrodkami kościelnymi przed wschodnimi kresami gdzie zachodnie zmiany światopoglądowe docierały najpóźniej, te miejscowości dzieli trochę km ale to jest ten sam region zarządzania jeśli chodzi o kościół, zapomniałem jak to się nazywa, plus biskupi krakowscy możliwe że mieli największą władzę i poważanie w kraju bo z Warszawą się nie kojarzą takie historie, a Gdańsk to już
  • Odpowiedz
@kaminami: bliskość Krakowa i pewnie związana z nim historia diecezji Tarnowskiej.

Wychowywałem się w Tarnowie i ludzie mieli tam niesamowitego p-------a na punkcie chodzenia do kościoła. Nie nazwałbym tego religijnością, a raczej jakimś dziwnym wpajaniem poczucia winy, że jak nie pójdziesz, to zrobiłeś coś złego.
  • Odpowiedz
@kaminami 1. czasy zaborów - te tereny leżą w dawnej Galicji czyli wtedy w mocno katolickiej Austrii, gdzie Kościół mógł całkowicie swobodnie się rozwijać, w Kongresówce czy w Prusach Kościół był prześladowany przez odpowiednio prawosławne i protestanckie władze. Dwie kolejne najbardziej katolickie diecezje - rzeszowska i przemyska również leżą w tym zaborze. 2. tereny słabo zurbanizowane - zawsze jest tak że wieś i małe miasteczka są bardziej religijne niż duże miasta.
  • Odpowiedz