Aktywne Wpisy

Khraell +35
Mireczki, pijcie ze mno kompot. SPEŁNIŁEM POLSKI SEN i to przed 40 (mam 38).
- I ja i żona jesteśmy na JDG (po 9 latach, rzuciłem pracę w korpo)
- Mieszkanko 55m, 2 pokoje z KUCHNIO, przechodnie w kamienicy (był generał wiadomo, ale w 100k cebulionów ogarnięte [gotówowy xD])
- córka sztuk 1 (Ma chyba wszystkie zabawki świata, nawet bazy nie musi budować, bo ma q--a TIPI w "salonie" xD)
- Żona jeździ Oplem Vectrą C
- I ja i żona jesteśmy na JDG (po 9 latach, rzuciłem pracę w korpo)
- Mieszkanko 55m, 2 pokoje z KUCHNIO, przechodnie w kamienicy (był generał wiadomo, ale w 100k cebulionów ogarnięte [gotówowy xD])
- córka sztuk 1 (Ma chyba wszystkie zabawki świata, nawet bazy nie musi budować, bo ma q--a TIPI w "salonie" xD)
- Żona jeździ Oplem Vectrą C

źródło: obraz_2025-04-25_235650233
Pobierz
hidden1967 +40
To wam rozwali mózg na dobranoc. Uwielbiam ciekawostki i fakty o kosmosie. Tutaj prezentacja ile tak naprawdę jest GALAKTYK w OBSERWOWALNYM kosmosie! No i polecam cały jego kanał na yt ma świetne filmiki i chyba najlepsze wizualizacje do tej pory, gość się wszystkiego nauczył sam a #vfx i #blender zaczął używać w czasie pandemii.
#kosmos #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
#kosmos #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu

Równość płac.
Ostatnio w mojej firmie miała miejsce sytuacja, że jeden programista spłakał się na ogolnofirmowego maila na temat problemów ze swoim przełożonym i generalnie organizację pracy w zespole. Mail był długi i zawierał akapit o którym chciałbym tutaj powiedzieć. Mianowicie na sam koniec maila gość napisał, że wynagrodzenia powinny być równe dla osób wypełniających te same obowiązki.
No więc mój problem z takim podejściem jest taki że te same obowiązki nie równa się taka sama jakość, wydajność, impact na rzeczywistość. Przecież 2 osoby mogą wykonywać te same prace, ale jedna robi to szybciej, lepiej, jest bardziej samodzielny. Jeden programista może wnosić do zespołu większą jakość w codziennej pracy niż drugi programista. Również różnice robi ilość wiedzy i doświadczenia danej osoby, z której czerpie cały zespół i projekt.
Przykładowo: u mnie w zespole jest 5 programistów i wszyscy wykonujemy te same obowiązki. Ale jedni są flegmatyczni, bez inicjatywy, robią aby działało, robią słabe code review. A drudzy mają otwarty umysł, mają wiele rozwiązań dla danego problemy, robią porządne code review.
Podsumowując, wynagrodzenia powinny być takie że pracodawca płaci proporcjonalnie do tego ile dana osoba wnosi wartości do projektu i zespołu. Jeżeli mamy 2 seniorów i ich impact jest różny mimo tych samych obowiązków to jeden powinien zarabiać więcej, a drugi mniej. A jak temu drugiemu się to nie podoba to nara i zatrudnimy sobie mida z takim samym impactem, ale za niższą stawkę.
Ten post ma też związek z jawnością płac o którym ostatnio często czytamy w mediach i tej dyrektywy UE.
Jawność tak, równość nie.
#programista15k #it #pracait #programowanie #praca #wynagrodzenia
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
@mirko_anonim: no debil. Wynagrodzenie wynika z tak wielu czynników (choćby kiedy ktoś został zatrudniony), że nawet ciężko to komentować. Wiele ludzi lubi się oszukiwać, że jest w tym logika i sprawiedliwość przez co jest problem emocjonalny
@mirko_anonim:
@WyjmijKija: ok, ale nie każdy ma takie zdolności albo charakter żeby iść i walczyć co projekt o podwyżkę. Z resztą przy tak szalejącej inflacji to co wywalczyles
@UrimTumim: ale to już tej osoby sprawa. Nikt za ciebie tego nie wywalczy lub wywalczy zawsze mniej, żebyś myślał, że dba o ciebie