Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Równość płac.

Ostatnio w mojej firmie miała miejsce sytuacja, że jeden programista spłakał się na ogolnofirmowego maila na temat problemów ze swoim przełożonym i generalnie organizację pracy w zespole. Mail był długi i zawierał akapit o którym chciałbym tutaj powiedzieć. Mianowicie na sam koniec maila gość napisał, że wynagrodzenia powinny być równe dla osób wypełniających te same obowiązki.

No więc mój problem z takim podejściem jest taki że te same obowiązki nie równa się taka sama jakość, wydajność, impact na rzeczywistość. Przecież 2 osoby mogą wykonywać te same prace, ale jedna robi to szybciej, lepiej, jest bardziej samodzielny. Jeden programista może wnosić do zespołu większą jakość w codziennej pracy niż drugi programista. Również różnice robi ilość wiedzy i doświadczenia danej osoby, z której czerpie cały zespół i projekt.
Przykładowo: u mnie w zespole jest 5 programistów i wszyscy wykonujemy te same obowiązki. Ale jedni są flegmatyczni, bez inicjatywy, robią aby działało, robią słabe code review. A drudzy mają otwarty umysł, mają wiele rozwiązań dla danego problemy, robią porządne code review.

Podsumowując, wynagrodzenia powinny być takie że pracodawca płaci proporcjonalnie do tego ile dana osoba wnosi wartości do projektu i zespołu. Jeżeli mamy 2 seniorów i ich impact jest różny mimo tych samych obowiązków to jeden powinien zarabiać więcej, a drugi mniej. A jak temu drugiemu się to nie podoba to nara i zatrudnimy sobie mida z takim samym impactem, ale za niższą stawkę.

Ten post ma też związek z jawnością płac o którym ostatnio często czytamy w mediach i tej dyrektywy UE.

Jawność tak, równość nie.

#programista15k #it #pracait #programowanie #praca #wynagrodzenia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: po to są widełki na każde stanowisko by w ramach jednego stanowiska różnicować wypłatę zależnie od zaangażowania. Patologią jest natomiast to że u januszy często ktoś kogo określasz tym porządnym z otwartym umysłem zarabia mniej niż flegmatyczny i bez inicjatywy.
  • Odpowiedz
Mianowicie na sam koniec maila gość napisał, że wynagrodzenia powinny być równe dla osób wypełniających te same obowiązki.

@mirko_anonim: no debil. Wynagrodzenie wynika z tak wielu czynników (choćby kiedy ktoś został zatrudniony), że nawet ciężko to komentować. Wiele ludzi lubi się oszukiwać, że jest w tym logika i sprawiedliwość przez co jest problem emocjonalny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: u mnie w robocie to samo, praca głównie na excel. Mam go w małym palcu i widzę że jak inni mają zadyszę z robotą to ja się dopiero rozkręcam bo znam formuły i umiem je wykorzystać. Dlatego nie każdy na tym samym stanowisku powinien zarabiać tyle samo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: płaca powinna być taka za jaką ktoś chce robić. Jak ktoś siedzi jak p---a i nie potrafi zwalczyć o swoje to jego sprawa. Ja zawsze walczyłem, żeby być na górze widełek w firmie. Zasługi to sprawa drugorzędna która tylko pomaga
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: płaca powinna być taka za jaką ktoś chce robić. Jak ktoś siedzi jak p---a i nie potrafi zwalczyć o swoje to jego sprawa. Ja zawsze walczyłem, żeby być na górze widełek w firmie. Zasługi to sprawa drugorzędna która tylko pomaga

@WyjmijKija: ok, ale nie każdy ma takie zdolności albo charakter żeby iść i walczyć co projekt o podwyżkę. Z resztą przy tak szalejącej inflacji to co wywalczyles
  • Odpowiedz
ok, ale nie każdy ma takie zdolności albo charakter żeby iść i walczyć co projekt o podwyżkę

@UrimTumim: ale to już tej osoby sprawa. Nikt za ciebie tego nie wywalczy lub wywalczy zawsze mniej, żebyś myślał, że dba o ciebie

Z resztą przy tak szalejącej inflacji to co wywalczyles na rozmowie 2 lata temu, już jest warte
  • Odpowiedz