Wpis z mikrobloga

#praca Dlaczego w Polsce robili traktuję się z pogardą nawet kierowców tirów, elektryków, spawaczy, operatorów CNC nawet jak koszą dobrą kasę 6-10k netto miesięcznie?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Orbiter01: Mental, brak kultury pracy, przewaga obcego kapitału, elitaryzm tych "z biur", no i fakt, ze sami sobie to zrobiliśmy godząc się na takie traktowanie przez pokolenia.
  • Odpowiedz
@Orbiter01: zdaje się że nie tylko ja. Wielu kierowców robi ze swojej pracy nie wiadomo co a tak mówiąc w skrócie to kręcą kierownicą ( ͡° ͜ʖ ͡°) jest to zawód nie wymagający ani edukacji kierunkowej ani szczególnych umiejętności. Sam fakt że dodatkowo sami o sobie piszą/mówią jakby robili coś wyjątkowego powoduje że są obiektem drwin
  • Odpowiedz
@Orbiter01: kolega już wyżej ci napisał. Natomiast moim zdaniem główny problem jest taki że wielu kierowców pisze/mówi o swojej pracy jakby nie wiadomo co robili i jakim orłem nie trzeba być żeby prowadzić pojazd. Stąd ta beka a nie dlatego że na przykład ich praca jest mniej potrzebna.
Jestem trochę wiekowy już i jak byłem młody to kierowcami zawodowymi głównie zostawali ludzie nie potrafiący robić nic innego. Często po podstawówce
  • Odpowiedz
@Orbiter01: zgadza się, ale liceum bez studiów nie ma sensu. To zmarnowany czas. Większe szanse na rynku pracy ma ktoś po podstawówce ale umiejący robić coś konkretnego niż ktoś po liceum nie potrafiącego nic
  • Odpowiedz
@Orbiter01: Można się rozwijać w sprzedaży, można się załapać do gastro i tam nieźle zarabiać, można się też dostać do korpo na najniższe stanowiska. Tylko właśnie po to dobrze iść na te studia i je skończyć w wieku w którym nie ma się dzieci, nie ma się kredytu na głowie żeby ich brak nie ograniczał nam możliwości awansu, czy zmiany pracy w przyszłości.
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: Tak samo technikum czy zawodówka nie ma sensu, jeżeli nie będziesz robić w tym zawodzie, a jak będziesz robić to już do końca życia, więc? Robienie studiów, po których nie idziesz w kierunku zawodu to też nie ma sensu, a ile ludzi tak robi? Idź do byle jakiego Gastro i popytaj o kierunki kucharzy czy kierowników, to się zdziwisz po jakich studiach są, a robią w gastro.
  • Odpowiedz
Tak samo technikum czy zawodówka nie ma sensu

@Garru11: te placówki dają zawód chociaż. Liceum nie.
I zgadzam sie. Robienie studiów ze swiadomością, że nigdy nie będziesz zajmowac sie tą dziedzina jest tak samo głupie jak samo liceum
  • Odpowiedz