Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L24D: Nie bierzesz pod uwagę tego, że wiatr już zmienił kierunek (malejące stopy procentowe na całym świecie) i z czasem na rynku będzie tylko lepiej?
  • Odpowiedz
@L24D: Czasem mam dni, ze podobne przemyslenia mnie biora, ale czy mamy wplyw na to jak sprawy w branzy sie potocza dlugoterminowo? Moim zdanime nie, dlatego IMO nie warto tracic na to energi.
A skoro nauczyles sie programowania na solidnym poziomie to znaczy, ze jestes kumaty gosc i innych rzeczy/umiejetnosci/zawodow tez sie nauczysz.
  • Odpowiedz
@L24D: jak już jesteś na rynku to raczej nie masz się czego bać. Zawsze będzie potrzebny ktoś kto napisze prompty z wiedzą na tyle dużą, żeby poprawić błędy i zoptymalizować. Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że dalej sam klepiesz cały kod
  • Odpowiedz
@L24D: Nie bierzesz pod uwagę tego, że wiatr już zmienił kierunek (malejące stopy procentowe na całym świecie) i z czasem na rynku będzie tylko lepiej?

@bpp9: xDDDDDDDDDDD

Wszystkie media mówią o tym jak 2025 będzie p---------m rokiem recesji, stópki pójdą mocno w górę
nad__czlowiek - >@L24D: Nie bierzesz pod uwagę tego, że wiatr już zmienił kierunek (m...
  • Odpowiedz
@L24D: daj spokój chłopie, nie martw się na zapas. Nauczyłeś się programować to masz łeb na karku i na takiego jak ty przypada co najmniej dwudziestu którzy mają gorzej.
  • Odpowiedz
@L24D: ja sobie zawsze w takim momencie powtarzam, że w moim życiu programisty pracowałem już z tyloma branżami których musiałem się nauczyć, że wyrobił mi się pewien nawyk aklimatyzacji. Kto jak nie my mamy się przestawić na inną branżę/specjalizację lepiej? Codziennie adaptujemy się do różnych środowisk żeby je zrozumieć, zoptymalizować, pomóc im.
Zawsze robi mi się wtedy lżej - poradzimy sobie tak jak radzimy sobie gdy jednego dnia kodzimy coś
  • Odpowiedz
@L24D: no ale chcesz powiedziec, że przez cały ten czas nie dorobiłeś się poduszki, która pozwoli przetrwać przez kilka miesięcy? Nie piszę tego absolutnie złośliwie, ale tyle się o zarobkach programistów naczytałam, że wydaje się, że po kilku latach to oprócz spłaty kredytu za mieszkanie chyba jakieś zaskórniaki powinienieś mieć?
  • Odpowiedz
Mimo to jestem zmęczony. Zmęczony wiszącą nad moją głową rzeczywistością masowych zwolnień, zastąpienia mnie przez AI, zredukowania, coraz bardziej prawdopodobne z dnia na dzień.

@L24D: nic takiego nie zaobserowałem

• Odpowiedz
@L24D: Chyba baitujesz kolego, ale zakładając, że nie - to polecam spróbować miodu pracy za stawki, jakie są w innych branżach. I bardzo szybko Ci się odechce tego wypalenia, a strach sam wyparuje.

Nagle się okaże, że gdy Twój realny max to np. 9000 brutto (i to na stanowisku kierowniczym), to jednak warto być w tym IT, natomiast AI nie jest takie straszne.
  • Odpowiedz