Wpis z mikrobloga

@kiszony_Pomidor chodziło raczej o problematykę przechowywania.
Ziele angielskie działa podobno przeciwgrzybiczo, wspomaga trawienie itd. Kardamon z kolei jest przeciwbakteryjny.
Raczej wygląda to na celowe działanie przeciwdziałania szybkiego psuciu żywności.
  • Odpowiedz
@kiszony_Pomidor: Ciekawy jestem, czy to nie jest przypadkiem jakiś przepis z dużo starszych czasów, niż ta książka :)
Pewnie nie, ale z takich ciekawostek, to nazewnictwo ziela angielskiego i kardamonu przyjmowało swego czasu bardzo ciekawe formy :)
Krótki fragment od 22:23 - 23:58
paramyksowiroza - @kiszony_Pomidor: Ciekawy jestem, czy to nie jest przypadkiem jakiś...
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: Miały bo właśnie przy cienkich kiełbaskach łatwiej to uzyskać dymem, fakt będzie to kolor będziem ciemny niż różowy ale jednak. Faktem też jest, że język i jego zmienność na przestrzeni czasu może nawet definiowanie koloru zmienić.

Niemniej doczytałem na pewnym forum, że moje kabanosy będą paskudne i złe i jak to z łopatki robić ()
A przepisu zero bo na zlot trza pojechać xD
  • Odpowiedz