Wpis z mikrobloga

Proszę nie porównywać obecnej sytuacji do kryzysu z 2008 roku bo to nie ma żadnego sensu XD Jesteśmy kilka mln mieszkań do przodu, mamy wysokie stopy i nie mamy (na razie) dopłacania do kredytów. Nie będzie jak w 2008.

Będzie gorzej XD

#nieruchomosci
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: Oby, nie mogę się już doczekać. I mówię to jako świeżo zakredytowany - jeśli ceny nieruchomości się nie urealnią to można już zwijać ten kraj - nie będzie żadnej dzietności.
  • Odpowiedz
@mickpl: na razie nie ma na horyzoncie chyba upadku jakiejs instytucji... ale caly krajobraz ogolnie nie wyglada zbyt przyjemnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@mickpl: ale ty chlopie odlatujesz, nie masz pojęcia o przyczynach kryzysu z 2008 i przez swoje zafiksowanie na nieruchach wszędzie doszukujesz się analogii.

Przeciez w 2008 pies w usa by dostał kredyt na dom, po czym grupa kotów mogłaby postawić hajs na rentowność tego kredytu psa i banki były z tym okej, co spowodwalo efekt domina gdy okazało się że pies nie zarabia.

Dzisiaj wcale nie tak łatwo dostać kredyt
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: tyle że dzisiaj tym "psem" są deweloperzy, którzy budują na kredyt i mają zaplanowane zyski, a zwykłego szarego kowalskiego nie stać na przepłacano betonowe g---o, skoro ludzi nie stać to nawet fliperzy i reszta spekulantów będzie musiała przyhamować z zakupami bo nikt tego od nich po jeszcze wyższej cenie nie kupi
  • Odpowiedz
@Wielka-Polska-Betonowa: co? Przeciez betonowe bloczki są prawie w całości wyprzedane zanim są wybudowane. Jeśli ty liczyłeś że deweloperzy wybudują 200k mieszkań, po czym zbankrutują i bank rozda te mieszkania za pół darmo to teraz rozumiem skąd to nastawienie na krach. No ale to tak nie wygląda.
  • Odpowiedz
Przeciez betonowe bloczki są prawie w całości wyprzedane zanim są wybudowane. Jeśli ty liczyłeś że deweloperzy wybudują 200k mieszkań, po czym zbankrutują i bank rozda te mieszkania za pół darmo to teraz rozumiem skąd to nastawienie na krach. No ale to tak nie wygląda.

@Jestem_robotem123: aha czyli zakładasz że deweloperzy już sprzedali 0,5 mln mieszkań z 2025-2026 roku i to jeszcze za gotówkę, bo przecież bank nie wypłaci kasy z
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: ale nikt tego nie rozumie z naszych "elit". Jak napisałem Wojczalowi w komentarzu na X, że to jest główna przyczyna braku dzieci, to mnie wyśmiał, że to teoria z gimnazjum. A to ponoć najbardziej bystry analityk, który przewidział wojnę 🤦‍♂️🤦‍♂️
  • Odpowiedz
@mickpl: i mamy znaczenie gorszą demografię niż w 2008. Znacznie (z 40%) mniej 25-28 latków. Ponadto dzisiejsze pokolenie 25 latków to często jedynacy, mający już mieszkanie po babci albo kupione przez rodziców.
  • Odpowiedz