Hej chciałbym spróbować przygody z szybownictwem ale nie wiem za bardzo jak zacząć :) Najbliżej (jestem z Gdańska) mam aeroklub w Pruszczu Gdańskim ale czy go wkrótce nie zamkną? (tak coś słyszałem że wojsko ma przejąć całe lotnisko). Wiem ile wynosi cena kursu, zakładam że przechodzi się jakieś badania? na ile wcześniej je trzeba zrobić zakładając że kurs chciałbym robić w 2025? Wiem, to pytania na którę znajdę odpowiedź w aeroklubie ale chciałem najpierw podpytać na wykopie może jest coś co mi nie przyszło do głowy. Ps zbliżam się powoli do 40-stki, czy to nie za późno na przygodę z szybowcami?
@MrBudget jak kurs na 2025 to może i teraz przymierzają się w aeroklubie do zbierania chętnych. Trzeba wiedzieć, że może być tak iż robisz część teoretyczną i w ciągu roku MUSISZ się wyrobić ze szkoleniem praktycznym - aby cały kurs mieć opanowany. I potem być ciągiem do egzaminów państwowych w odp. czasie.
Najpóźniej dowiesz się na pierwszych zajęciach ORGANIZACYJNYCH (można za darmo przyjść, posłuchać, popytać, ale też trzeba będzie już papiery
@MrBudget zrób w Pruszczu podstawowe szkolenie, gdy złapiesz smykałkę i będziesz chciał w tym dalej się rozwijać pojedziesz do większych ośrodków. Miej na uwadze że szybownictwo jest potwornie czasochłonne, siedzisz na lotnisku cały dzień a polatasz godzinę. 40 to super wiek na ten sport.
Miej na uwadze że szybownictwo jest potwornie czasochłonne, siedzisz na lotnisku cały dzień a polatasz godzinę
nie mam z tym problemu, obecnie wolny czas spędzam często pierdząc w fotel przed komputerem i mam tego dosyć. Nie sądzę żeby oczekiwanie na swoją kolej (i pomoc w tym czasie innym) była gorsza ;)
@MrBudget: robilem tam szkolenie podstawowe w 2019, od tego czasu troche sie kierownictwo sekcji pozmienialo, wiec na swiezo nie jestem, ale na pewno jesli chodzi o samo szkolenie podstawowe to bedzie ok. Dalsze szkolenie bedzie problematyczne, bo w pruszczu sa slabe warunki do lotow termicznych. Jezeli bedziesz mial czas latac tylko weekendowo to pogoda i liczba chetnych do lotow z instruktorem moze budzic frustracje. Ja z tego powodu licencji nie
@mikkeboss: dzięki to cenna porada. podstawowe pewnie chciałbym w pruszczu bo najbliżej ale borsk też niedaleko :) tam podobno za autem wyciągają szybowce a nie na wyciągarce z tego co czytam, ciekawe
przy okazji jak będę miał jakieś pytania to pozwolisz że będę walił na priw? postaram się nie przesadzać ( ͡°͜ʖ͡°)
@MrBudget: listopad to jest absolutnie dobry czas na rozpoczęcie. Badania robisz w grudniu, uczysz się teorii w zimowe długie wieczory, zaliczasz wszystko przed sezonem (w Avionerze, nie w ULC) i w kwietniu możesz wsiadać do szybowca. P.S. do państwowego egzaminu z teorii możesz podchodzić niezależnie od etapu szkolenia. Polecam taktycznie niezaliczyć jednego przedmiotu na egzaminie w ULC. Masz wtedy 1,5 roku na kolejne podejście (do tego jednego przedmiotu), możesz sobie
@siemando: ok czyli mogę zrobić teorię niezależnie i w klubie zapisać się na samą praktykę? Bo na razie bo nie mam jasnej odpowiedzi od aeroklubu z którym się kontaktowałem
a badania musze robić w dedykowanym miejscu w Warszawie czy mogę u orzecznika np w Gdańsku?
@MrBudget: Teorię możesz zrobić on-line np. na avioner.pl Jeśli chodzi o badania medycyny lotniczej, to nie znam innych miejsc niż Łódź i Warszawa. W Warszawie zrobisz wszystkie badania do 12:00. Jeśli jesteś przed 40ką, powinieneś dostać badania na 5 lat.
#szybowce #szybownictwo #latanie #lotnictwo
Najpóźniej dowiesz się na pierwszych zajęciach ORGANIZACYJNYCH (można za darmo przyjść, posłuchać, popytać, ale też trzeba będzie już papiery
nie mam z tym problemu, obecnie wolny czas spędzam często pierdząc w fotel przed komputerem i mam tego dosyć. Nie sądzę żeby oczekiwanie na swoją kolej (i pomoc w tym czasie innym) była gorsza ;)
przy okazji jak będę miał jakieś pytania to pozwolisz że będę walił na priw? postaram się nie przesadzać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a badania musze robić w dedykowanym miejscu w Warszawie czy mogę u orzecznika np w Gdańsku?
Jeśli chodzi o badania medycyny lotniczej, to nie znam innych miejsc niż Łódź i Warszawa. W Warszawie zrobisz wszystkie badania do 12:00. Jeśli jesteś przed 40ką, powinieneś dostać badania na 5 lat.