Wpis z mikrobloga

Zamówiłem sobie gęś. W przyszłym tygodniu ma zostać oporządzona i chciałbym całą wykorzystać (oczywiście nie seksualnie - wolę uprzedzić mirkowe skojarzenia xD). To bedzie mój debiut. Widziałem na stronie gęsina na świętego Marcina wiele ciekawych przepisów, ale może ktoś z Was ma coś sprawdzonego?

Generalnie to chcialem zrobić omastę z gesiny, pewnie smalec z tego jeszcze zostanie, korpus będzie na jakiś wywar. Nie mam konkretnego pomysłu odnośnie wykorzystania podrobow.

Robił ktoś może półgęsek wedzony na zimno albo jakiś?

#gotujzwykopem #jedzenie #wedzenie #wedlinydomowe
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
@mac666 wyobraź sobie teraz alternatywną rzeczywistość, gdzie to gęś zamówiła sobie mac666. Zostało Ci kilka dni nim ktoś utnie Ci łeb i oporządzi. W tym czasie jakaś gęś szuka na wykopie przepisów jak Cię wykorzystać żeby się nic nie zmarnowało. Przypomnij to sobie jak usiądziesz do obiadu ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@mac666: uda pieczone w niskich temperaturach wychodzą jak złoto. Kanapka z "szarpaną gęsiną" z tymiankiem i smażonymi wiśniami zawsze na propsie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pierś zamarynuj i zrób sous vide bez skóry, skórę pokrój w drobną kostkę, wytop, wymieszaj z solą i ogórkiem kiszonym tak samo pokrojonym. Kluski śląskie z sosem, ćwikła, pierś posypana tymi ogórkami i smacznego.
  • Odpowiedz
  • 2
@vidic15: całkiem ciekawa by by to była rzeczywitosc. Nie musiałbym do pracy chodzić. Ktoś by mnie najpierw utuczył, miałbym dobre życie na łące, a potem trach i już, do gara. A tak męczyć się czlowiek musi tyle lat.

Będę pamiętał przy dobrym posiłku o tej gęsi, ale nie zapomnę też o cebuli i marchewce, bo one biedne też stracą przedwcześnie życie.
  • Odpowiedz
@mac666: Przypomniałeś mi, jak szłam w góry zobaczyłam zagrodę w milionem pieknych gęsi.
Chciałam od ludzi którzy przy niej siedzieli kupić gęsie jajka. Oni chyba mnie źle zrozumieli i próbowali mi wcisnąć zwierze: - Bierz pani gęś, ładna gęś. Ja i na to że nie mam warunków na trzymanie gęsi w domu, Ci zdziwieni poszli na układ że mogą ją dla mnie zabić ale reszte se sama zrobie. Nie kupiłam
  • Odpowiedz