Wpis z mikrobloga

Kontynuuję moją "karierę" ludowego artysty :)
Tym razem znalazłem spory skrawek drewna wiśniowego i wyskrobałem zająca.
Oczy i nos ze szklanych koralików.
Raz jeszcze powtórzę że kupno nożyka do drewna i była to najlepsza inwestycja w moim życiu, a takie "dziubanie" w patykach jest świetną formą terapii i osiągania stanu totalnego ZEN ( ͡° ͜ʖ ͡°)
.
#rzezba #rzemioslo #handmade #chwalesie #sztuka #sztukaludowa
ijones - Kontynuuję moją "karierę" ludowego artysty :) 
Tym razem znalazłem spory skr...

źródło: Bobby rabito

Pobierz
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ijones: świetny! zawsze chciałam rzeźbić w czymś, ale jestem zbyt niezdarna i zapewne skończyłabym bez dłoni xD czekam na więcej Twoich skrobanek hehe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 5
jakiego nożyka używasz? pic pls

@gorzka: Na dzień dzisiejszy mam taki "mini zestaw" do robienia łyżek od Beaver Craft jak na fotce- ( taka dość tania firma z Ukrainy ), i jest to nawet "ok" jakość, choć trzeba ostrzyć dość często przy pracy.
Jest większy nóż do zgrubnej roboty, mały i wąski do wycinania detali i hak do wybierania wgłębień w łyżkach lub kubkach ( tego ostatniego przy zajcu jednak
ijones - >jakiego nożyka używasz? pic pls

@gorzka: Na dzień dzisiejszy mam taki "min...

źródło: bvr craft

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 3
Uważam, że każdy powinien rozwijać się artystycznie.

@Logytaze: 100% zgadzam się! Nie każdy zdaje sobie sprawę ale to jest tak samo ważne jak np sport! Tylko że dla ducha :)
  • Odpowiedz
  • 1
Pokaż ten nożyk co kupiłeś

@marcelstasiuk: Dwa komentarze wyżej opisałem mój zestaw i wrzuciłem fotkę.

Bardzo mnie sie podoba japońska sztuka obróbki drewna iid.

Japce jak już się za coś wezmą to nie mają konkurencji :D Też lubię ich cuda z drewna :)
  • Odpowiedz
  • 6
że jestem upośledzony kreatywnie.

@42315: Kup szkicownik i rysuj tak jakby nikt tego nie miał widzieć ( najlepsza rada jaką dostałem dawno temu :)

Ogólnie to jest długi temat - ale np ja rysuję kreskówki/postaci więc lubię np, oglądając film wybrać sobie jakąś postać i ją "uprościć" czy przerysować jej cechy szczególne, albo wyobrazić sobie jakby wyglądał jakiś zwierzak jakby był człowiekiem.
Wrzucam jakieś stare przykłady :)
ijones - >że jestem upośledzony kreatywnie.

@42315: Kup szkicownik i rysuj tak jakby...

źródło: Screenshot 2024-11-17 at 09.42.44

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
Jakich noży używasz? Jakie drzewo?

@CH3j: Noże znajdziesz w komentarzach, kilka przewiń w górę :) - taki mam mały zestaw do robienia łyżek.

A co do drewna to jak na razie Buk, Olcha i teraz
  • Odpowiedz
  • 1
pracujesz w jakiś specjalnych rękawiczkach? Cała figurka wystrugana jednym nożykiem czy masz zestaw różnych?

@johny-kowalski: Zestaw masz w komentarzu wyżej ( komuś innemu już odpowiadałem ) - taki mini komplet od Beaver Craft. To jest niby zestaw do robienia łyżek, bo ma nóż hak, ale da się nim zrobić wszystko.

Mam rękawiczki , ale już je porzuciłem :) Generalnie drewno można zawsze trzymać w taki sposób żeby się nie dziabnąć.
  • Odpowiedz
  • 0
zawsze chciałam rzeźbić w czymś, ale jestem zbyt niezdarna i zapewne skończyłabym bez dłoni xD

@skitty: Każdy się na początku dziabnie :) Nie poddawaj się !
  • Odpowiedz
  • 1
co do pokazanego zestawu noży, jaki jest Twój mokry sen rzeźbiarza w kwestii narzędzi? Jakieś marki, modele?

@barty: Pfeil i Flexcut - wszystko od nich :) Poza tym wszystko co z Japonii hehe.

Chyba niedługo zrobię większe zakupy u Pfeil'a bo widzę że to skrobanie mnie coraz bardziej wciąga :)
Ten zestaw od Beaver Craft kupiłem na próbę żeby zobaczyć "z czym to się je".
  • Odpowiedz