Mireczki jak to uwagę jest że zmianą użytku po inwentaryzacji. Starostwo pozwala "wycinać" jak najmniejszy obszar czy raczej chce regularnych kształtów a w przypadku małych działek całość użytku ma być zmieniona ?
@mirmar9 Temat rzeka. Zależy do księstwa. Np. w Pabianicach kiedyś kazali wycinać zgodnie z decyzją o wyłączeniu z produkcji teraz chcą wyłączać całą działkę zgodnie z zakresem opracowania w PZT - Czyli zgodnie z ABCD.
Zgodnie z PZT to częsty przypadek, aleee coraz częściej starostwa nie pozwalają również zostawiać skrawków poza ABCD i każą zmieniać całą działkę. Co jest małym skokiem na pieniążki inwestora
@mirmar9: U mnie w urzędzie chcą żeby było jak najwięcej "B" (chociaż nie wiem co im do tego jak i tak kasa idzie do gminy a nie do starostwa). Mamy wydzielać zgodnie z rozp ws ewidencji, a po inwentaryzacji informację o niej dostaje ochrona środowiska, która sobie porównuje projekt i to co wydzieliliśmy, jak jest z naszej strony za dużo (a zawsze jest), to przyjeżdżają sprawdzić czy się czegoś więcej
@mirmar9 oj temat ciężki. Ogólnie zdanie ministerstwa to to co w pzt. I tak moim zdaniem powinno być. Ja np. Nie ruszam inwentaryzacji gdzie jest RIIIb i lepsze.
@Senderbell bo w ochronie środowiska wyłączonych z produkcji jest mniej niż 500mkw, na pzt jest cała nieruchomość objęta opracowaniem, a w terenie użytek B z definicji sięga tego co w pzt. A więc p------e :)
@spie_z_tata A ja nie p------e. Dlaczego mam się spinać skoro niczemu nie zawiniłem. Robię działkę na B i podpieram się załącznikiem nr 1 do EGiB. Można jeszcze najpierw wyłączyć 500mkw i czekać na negatyw. Potem poprawiasz i masz dodatkową podkładkę.
W mojej opinii naszą podkładka jest decyzja o wyłączeniu i wskazana tam powierzchnia się wyłączenia. Jeśli wykreślony wskazana powierzchnię to inwestor nie powinien mieć żadnych pretensji. Gorzej jeśli się okaże, że Starostwo chce aby jako B zrobić większą część działki. Wtedy i w mojej opinii warto wyłapać negatywa żeby mieć podkładkę
#geodezja
Można jeszcze najpierw wyłączyć 500mkw i czekać na negatyw. Potem poprawiasz i masz dodatkową podkładkę.
Gorzej jeśli się okaże, że Starostwo chce aby jako B zrobić większą część działki. Wtedy i w mojej opinii warto wyłapać negatywa żeby mieć podkładkę