Wpis z mikrobloga

#ekspresdokawy Posiadam ekspres Melitta Latticia OT już ponad pół roku. Na razie nie miałem z nim problemów. Wszystko regularnie czyszczone. System mleczny co tydzień specjalnym środkiem. Odkamieniany i czyszczony zaparzacz tabletkami jak i co tydzień sam zaparzacz przepłukiwany pod wodą. I tutaj mam pytanie dotyczące samego zaparzacza. Otóż w Internecie znalazłem informację aby przesmarowac szyny w zaparzaczu. Nic takiego nie ma w mojej instrukcji i tutaj pytam czy warto to zrobić? Taka tubka smaru kosztuje około 20 zł ale czy nie stracę przez to gwarancji?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bartoszEQ: mam ekspres z tym samym zaparzaczem i po przesmarowaniu słychać że przekładnia ma lżej - ale ja mam bardzo stary zaparzacz więc faktycznie mu to pomaga bo od nowości nie był smarowany, tak zaprojektowano go.
  • Odpowiedz
@bartoszEQ: kupiłem ten sam ekspres dwa dni temu i pierwsze co zrobiłem to przesmarowałem prowadnice zaparzacza i wykleiłem tackę ociekową taśmą aluminiową w miejscu gdzie następuje zrzut gorącej wody z góry. Polecam szczególnie zrobić tę drugą czynność, bo tacki są akurat w tym modelu wadliwe i pękają od szoku temperaturowego.
  • Odpowiedz
  • 0
@crash210 Właśnie u siebie zauważyłem te pęknięcia już się zaczęły. I myślę żeby to skleić teraz np klejem na ciepło. A co do zaparzacza mógłbyś powiedzieć które elementy dokładnie przesmarować? I jaki specyfik do tego użyć?
  • Odpowiedz
@bartoszEQ: Ja używałem smaru silikonowego do produktów spożywczych takiego jak na focie. A gdzie smarować? Prowadnice po obu stronach, tłok i ten wałek na dole z dwoma uchwytami. Ogólnie wszędzie tam gdzie coś współpracuje.
crash210 - @bartoszEQ: Ja używałem smaru silikonowego do produktów spożywczych takieg...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz