Aktywne Wpisy

Variv +380
#usa #polska
Przeraża mnie jak dużo ludzi, w tym w Polsce nie widzi niczego złego w tym, że funkcjonariusz państwowy strzela do klęczącego obywatela. I to jeszcze strzela mu w plecy kiedy ten jest trzymamy i otoczony przez innych agentów.
Mój umysł nie może zrozumieć logiki, która prowadziłaby do stwierdzenia, że to jest poprawne zachowania państwa wobec obywatela.
Przeraża mnie jak dużo ludzi, w tym w Polsce nie widzi niczego złego w tym, że funkcjonariusz państwowy strzela do klęczącego obywatela. I to jeszcze strzela mu w plecy kiedy ten jest trzymamy i otoczony przez innych agentów.
Mój umysł nie może zrozumieć logiki, która prowadziłaby do stwierdzenia, że to jest poprawne zachowania państwa wobec obywatela.

Neocaridina +45
W 2009 roku premier Donald Tusk zapowiedział, że pierwsza polska elektrownia atomowa ruszy za 11 lat – w 2020 roku. Po 16 latach od tego momentu rząd premiera Tuska zapowiada, że pierwsza polska elektrownia atomowa ruszy za 12 lat – w 2036 roku.
Do listopada 2024 roku nakłady na przygotowanie budowy pierwszej polskiej elektrowni jądrowej (spółki PGE EJ1 i Polskie Elektrownie Jądrowe) wyniosły blisko 2,54 mld zł
.
#ciekawostki #
Do listopada 2024 roku nakłady na przygotowanie budowy pierwszej polskiej elektrowni jądrowej (spółki PGE EJ1 i Polskie Elektrownie Jądrowe) wyniosły blisko 2,54 mld zł
.
#ciekawostki #
źródło: Jest-nowa-umowa-z-Amerykanami-w-sprawie-atomu.-Premier-Tusk-tlumaczy-co-zmieniono
Pobierz

Sprawa dotyczy małej przesyłki zagranicznej z Węgier której koniec końców nie otrzymałem i od wczoraj jest na etapie powrotu do nadawcy. Sprzedający wysłał mi po nadaniu przesyłki zdjęcie z adresem - wszystkie dane były poprawnie wprowadzone z numerem telefonu włącznie. Przesyłka dotarła do Polski do odpowiedniego urzędu pocztowego - na trackingu węgierskim mam dwukrotny status" "adres niedostępny". Na stronie poczty polskiej mam dwukrotny status pokrywający się datą ze stronką węgierską: "przesyłka awizowana" - jedna z godziny 13, druga 6:39 co jest absurdalne i niemożliwe. Pod adresem zawsze ktoś jest obecny, żadnego awizo w skrzynce nie było i nie wiem co zrobić. Koszt wysyłki to jakieś 16€ i czy jest jakaś szansa, że poczta pokryje mi koszty ponownej wysyłki?
#poczta #listonosz #pytanie
Komentarz usunięty przez moderatora
Reklamację musi zgłosić nadawca na Węgrzech. Wynika to z przepisów UPU (które mają status prawa międzynarodowego i są nadrzędne nawet nad ustawą prawo pocztowe).
Dodam, że zasady reklamacji przesyłek zagranicznych są jednakowe na całym świecie, nie zależą też od przewoźnika.
ps. Dzwoń na 22 548 13 56 lub 22 548 13 58 (WER Warszawa - Dział Rozdzielni Przesyłek Listowych w Obrocie Zagranicznym). Jeżeli przesyłka nie wyleciała jeszcze z Polski
Co w przypadku gdy nadawca nie zgłosi reklamacji?
Próbuj dzwonić, może jeszcze przesyłka jest w Polsce (ten status nie oznacza fizycznego wysłania, a tylko zapakowanie w kontener transportowy, którym trafi na lotnisko).
Możesz poprosić nadawcę o zrzeczenie się jego praw do przesyłki i samemu zgłosić reklamację.
Odpisz mu, że zgodnie z prawem międzynarodowym, to nadawca przesyłki musi zgłosić reklamację. Ty nie jesteś stroną dla przewoźnika.
Ewentualnie niech zrzeknie się swoich praw odnośnie reklamacji na twoją rzecz. Wtedy takie oświadczenie musisz dołączyć do reklamacji. Do tego będziesz potrzebował potwierdzenie nadania, etykietę lub opakowanie przesyłki (mogą być skany lub zdjęcia, tylko nie mogą być modyfikowane).