Wpis z mikrobloga

Codzienne przypomnienie, że mamy finansowanie służby zdrowia na poziomie afrykańskich potęg takich jak Zambia, Burkina Faso czy Botswana, a Donald Tusk i minister Leszczyna próbują zwalić winę za działanie ochrony zdrowia i zamykanie kolejnych placówek medycznych na lekarzy.

Źródło: https://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.CHEX.GD.ZS?end=2022&most_recent_value_desc=false&start=2000&view=chart

#medycyna #lekarz #polska #bekaztuska #bekazpo #gospodarka #polska #zdrowie
Bipolar- - Codzienne przypomnienie, że mamy finansowanie służby zdrowia na poziomie a...

źródło: image

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bipolar-: Według tej samej listy mamy finansowanie służby zdrowia powyżej poziomu Irlandii i Singapuru (najlepsza służba zdrowia na świecie), a USA ma 3 największe i mimo tego ma najbardziej zdrowotnie zniszczone społeczeństwo xD
frutson - @Bipolar-: Według tej samej listy mamy finansowanie służby zdrowia powyżej ...

źródło: cherry picking

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 772
@Bipolar-: PKB Polski 811 mld dolarów, PKB Zambii 28 mld dolarów, Burkina Faso 20 mld dolarów. Więc te 6% z 811 mld to jednak trochę więcej niż z 28 i 20. To odpowiedz mi na pytanie, czy jak patrzysz w lustro to masz odruch wymiotny czy jednak już całkowicie pozbyłeś się moralnosci?
  • Odpowiedz
Według tej samej listy mamy finansowanie służby zdrowia powyżej poziomu Irlandii i Singapuru (najlepsza służba zdrowia na świecie), a USA ma 3 największe i mimo tego ma najbardziej zdrowotnie zniszczone społeczeństwo xD

@frutson: Gdzie to wyczytałeś?
  • Odpowiedz
  • 15
PKB Polski 811 mld dolarów, PKB Zambii 28 mld dolarów, Burkina Faso 20 mld dolarów. Więc te 6% z 811 mld to jednak trochę więcej niż z 28 i 20. To odpowiedz mi na pytanie, czy jak patrzysz w lustro to masz odruch wymiotny czy jednak już całkowicie pozbyłeś się moralnosci?

@StdPtr: a PKB Niemiec to 4456 miliardów dolarów i wydają z tego 12,6% na ochrone zdrowia. Nie rozumiem co
  • Odpowiedz
że mamy finansowanie służby zdrowia na poziomie afrykańskich potęg takich jak Zambia, Burkina Faso czy Botswan

@Bipolar-:
Co za bzdura.

To tak jakbyś napisał że w Sudanie wydają dużo więcej % na jedzenie i dlatego powinniśmy
  • Odpowiedz
  • 10
@revente: Tak tak a jakbym napisał że niemcy wydają 500 mld USD, a Polska 48 mld USD, to byście mi pisali że bzdura bo trzeba porównywać %PKB, a nie wartości bezwzględne
  • Odpowiedz
@Bipolar-: Gdyby tylko istniały jakieś lepsze wskaźniki efektywności służby zdrowia niż tylko to ile się wydaje czy to w kwotach nominalnych czy procentowych. ( ͜͡ʖ ͡€). Można by taki wskaźnik nazwać np. "health index score".
Jest różnica między rozsądnym doinwestowaniem a dorzucaniem kasy do pieca nie powodującym jakiejkolwiek poprawy, a nawet szkodzącym.
  • Odpowiedz
Czego konkretnie nie ma?

@frutson: Tego co zacytowałem. Nic tam nie ma o dokładnie tym;

USA ma 3 największe i mimo tego ma najbardziej zdrowotnie zniszczone społeczeństwo

Że też trzeba palcem pokazywać i zamieszczać obrazki, aby wyjaśnić, że cytowanie czyjejś wypowiedzi oznacza odniesienie się do jej zawartości.
  • Odpowiedz
@zimowyporanek: Złapałeś mnie na gorącym uczynku, kłamałem. USA nie ma 3 największych wydatków na zdrowie na świecie jako procent pkb tylko 4. To, że ma najbardziej zdrowotnie zniszczone społeczeństwo to też wyłącznie moja opinia po analizie statystyk. Oczywiście, zdaje sobie sprawę, że od c---a gównodziur (ang. shitholes) ma się gorzej ale szczerze mam to w dupie, i nie ma się to jak do dyskusji na temat stanu zdrowia ludzi w
frutson - @zimowyporanek: Złapałeś mnie na gorącym uczynku, kłamałem. USA nie ma 3 na...

źródło: Zrzut ekranu 2024-11-16 120900

Pobierz
  • Odpowiedz