Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, jak to jest ze 14 dniowymi zwrotami elektroniki? Dotychczas zwracałem jakieś pierdołki totalne i tanie. Czy mogę telefon wyjąć z pudełka, uruchomić go, skonfigurować, pobawić się bez odklejania folii, a potem odesłać? Bez problemu dostanę zwrot 100% kosztów?

Czy ktoś z Was oddał taki telefon po 14 dniach używania go w domu? Dostaliście pełny zwrot?

Dodam tylko, że chodzi o Allegro. #allegro #zwroty #prawakonsumenta #uokik
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@Jelen_Szlachetny: Rozpakowałeś go? Używałeś go, skonfigurowałeś, odkleiłeś folie itp? W jakim stanie był telefon? Ja kupuję bezpośrednio od Allegro sp. z o.o.
@CzaikaRuchaika @Jelen_Szlachetny

W ustawie o prawach konsumenta jest napisane, że "Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy".

A moim zdaniem uruchomienie telefonu, pobawienie się nim, zobaczenie jak działa aparat
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@CzaikaRuchaika: Tam opisali szafę z rysami od montażu - więc analogicznie powinienem móc bez obciążania mnie odkleić folię żeby zobaczyć cały wyświetlacz czy plecki telefonu, zrobić zdjęcie itp.
  • Odpowiedz
Rozpakowałeś go? Używałeś go, skonfigurowałeś, odkleiłeś folie itp? W jakim stanie był telefon? Ja kupuję bezpośrednio od Allegro sp. z o.o.

@k__d: Rozpakowałem, odkleiłem folię, aktywowałem. Oczywiście jak odsyłałem to go wyczyściłem do stanu fabrycznego, nakleiłem z powrotem folię (w Samsungu nie ma folii przezroczystej, ale czarna matowa na ekranie, więc jak nakleisz z powrotem to jest jak fabryczny). Jedyna różnica jaka została, to że otwierając pudełko musiałem zerwać naklejki,
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Jelen_Szlachetny: O i to jest odpowiedź jakiej szukałem. Gdzie kupowałeś Samsunga, jeśli mogę spytać?

Z tymi iphonami zawsze się 'srają' w internecie, że niby pierwsze uruchomienie to start gwarancji i już nie można ich zwrócić - dobrze wiedzieć, że to mit :)
  • Odpowiedz
@k__d: oleole, czyli to samo co sieciówka RTV Euro AGD.
A co do srania się, możliwe że jakieś małe januszeksy się srają. :) Ale te duże sklepy już nie robią problemów.
Nie mniej jednak, ja mam zasadę, zawsze staram się odsyłać produkt w stanie "fabrycznym", na tyle na ile się da. Nic nie wypalcowane itp. A jestem też sprzedawcą, chociaż w innej branży i jak widzę w jakim stanie ludzie
  • Odpowiedz