Wpis z mikrobloga

Co wybrać? Miałem w poprzednim mieszkaniu Zigbee2mqtt, teraz tymczasowo ZHA
#homeassistant

Zigbee2mqtt czy ZHA

• Zigbee2mqtt 84.0% (21)
  • ZHA 16.0% (4)

Oddanych głosów: 25

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@murdoc: rozwiniesz? Z jednej strony ZHA wygląda jakby działało wszystko out of the box z drugiej czekam tylko na urządzenie które pod z2m bym ogarnął a ZHA okaże się za mało zaawansowane
  • Odpowiedz
@HachiRoku: IMO świat pójdzie w ZHA - bo będzie więcej użytkowników - co nie znaczy, że jest lepszy. Jest prostszy. Tak jak masa ludzi zrezygnowała z zegarków naręcznych(bo mają smartfony) i aparatów(bo mają smartfony).
  • Odpowiedz
@HachiRoku: ZHA nie wszystko wspiera jak z2mqtt. Już mam parę urządzeń które pod ZHA nie działa jakbym chciał. z2mqtt wspiera poprawnie. Tylko weź teraz przestaw kilkadziesiąt urządzeń. Wcześniej myślałem jak @bialy100k :)
  • Odpowiedz
@HachiRoku: Jeżeli nie będziesz chciał kombinować jak ja to ZHA pewnie bez problemu styknie. Ale jak będziesz się bawić chciał, albo szukał przełączników z detached (czy jak to się zwie) to zaczyna się problem. Z2MQTT wspiera po prostu jakieś niszowe rozwiązania, albo obsługuje funkcje, których nie ma ZHA.
  • Odpowiedz
@HachiRoku: mi póki co nic w ZHA nie brakło, ale przymierzam się do pewnego czujnika obecności, gdzie wspracie w ZHA jest słabe. Dlatego pewnie kupię drugiego dongla i postawię Z2M obok ZHA i tyle
  • Odpowiedz