Macie jakieś potrawy albo połączenia jedzeniowe, które wydają się nietypowe lub wręcz dziwne albo łamią jakieś zasady danej kuchni ale wam bardzo smakują?
Jem sobie właśnie makaron z sosem z przetartych pomidorów, cebuli i rozgotowanego mięsa z rosołu i tak sobie pomyślałem, że dla kuchni włoskiej to pewnie zbrodnia, ale mnie bardzo smakuje i kojarzy się z domem. Mamełe często w poniedziałki robiła właśnie taki szybki makaron z resztek z niedzielnego obiadu. Przygotowuje się to w 15 minut, a nie gotuje godzinami jak prawdziwe ragu ale smakuje wybornie (。◕‿‿◕。) i wolę go bardziej od bolognese.
@vateras131 spaghetti z gołąbkami, oblane tym sosikiem pomidorowym z gołąbków 😍uwielbiałam za dzieciaka i zostało mi do dziś. Zupa z serków topionych z makaronem. Kanapki z żółtym serem i z dżemem. Banan z keczupem.
@vateras131 Uwielbiam uderzać we włoski kulinarny kij w dupie. Carbonara działa z dowolnym tłustym mięsem i serem. Chorizo + gorgonzola, Kaczka + manchego, Smalec + koryciński.
Ale nie wiem co by Twój makaron miał przeszkadzać Włochom. Makaron to nie jest ich wynalazek.
@vateras131: ja lubię na przykład upiec banany w piekarniku i do kotlecika penierowanego,.jeszcze ser żółty na to można Może to zbyt proste, ale ciekawy smak na pewno :3
Macie jakieś potrawy albo połączenia jedzeniowe, które wydają się nietypowe lub wręcz dziwne albo łamią jakieś zasady danej kuchni ale wam bardzo smakują?
@vateras131: szparagi z mango, imbirem i olejem sezamowym. W tym roku wynalazłem przepis w necie i mi mózg r-------o.
@IdontLikeSmokingAlone Jadłem parę razy makaron z pokrojony schabowym ale z czystego lenistwa xd bo smakowo to dla mnie średnio. @Boroova Chipsy że wszystkim wchodzą. Sałatka gyros posypana chipsami to mój n------k.
@Mirkosoft Z tym włoskim kijem to jest trochę tak, że mają 20 regionów kulinarnych i myślę, że tysiące różnych dań. Czasem zmiana jednego składnika oznacza, że robisz inne danie które już ma nazwę. Jak mówimy o carbonarze to z rzymskich past mamy jeszcze cacio e pepe, pasta alla gricia i all'amatriciana. I tak jak będziesz chciał zrobić carbonare, a ostatnie jajko okaże się zbukiem to wyjdzie nie carbonara bez jajka tylko
@Viking- już tak zupełnie serio to myślę, że o ksiazkową poprawność kuchni włoskiej głównie walczą nie-włosi i to tacy, którzy coś tam wiedzą ale niewiele. W internecie co drugi chce tylko udowodnić swoją wyższość a to przecież takie proste wytknąć komuś, że powinno być g u a n c i a l e i p e c o r i n o. Nic więcej nie trzeba wiedzieć, nic więcej nie trzeba
Jem sobie właśnie makaron z sosem z przetartych pomidorów, cebuli i rozgotowanego mięsa z rosołu i tak sobie pomyślałem, że dla kuchni włoskiej to pewnie zbrodnia, ale mnie bardzo smakuje i kojarzy się z domem. Mamełe często w poniedziałki robiła właśnie taki szybki makaron z resztek z niedzielnego obiadu. Przygotowuje się to w 15 minut, a nie gotuje godzinami jak prawdziwe ragu ale smakuje wybornie (。◕‿‿◕。) i wolę go bardziej od bolognese.
#gotujzwykopem
Banan z keczupem.
Ale nie wiem co by Twój makaron miał przeszkadzać Włochom. Makaron to nie jest ich wynalazek.
O gołąbkach podawanych z ziemniakami słyszałem, ale to już kolejny poziom :P
Może to zbyt proste, ale ciekawy smak na pewno :3
Powinna ci posmakować pizza africana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@vateras131: szparagi z mango, imbirem i olejem sezamowym. W tym roku wynalazłem przepis w necie i mi mózg r-------o.
Dej przepis (づ•﹏•)づ
Jadłem parę razy makaron z pokrojony schabowym ale z czystego lenistwa xd bo smakowo to dla mnie średnio.
@Boroova
Chipsy że wszystkim wchodzą. Sałatka gyros posypana chipsami to mój n------k.
Edit: o, jeden post dalej podałeś, nie zauwazyłam. dzięki (。◕‿‿◕。)