Wpis z mikrobloga

@groman43: jestem w IT od 15 lat. Nigdy nikt mnie nie przymusił do pracy po godzinach, a jak ktoś zapytał i odmówiłem to nigdy nie miałem z tego tytułu nieprzyjemności.
  • Odpowiedz
  • 149
@Hmrogrz: Same, 3 lata w IT i nigdy nikt mi nie kazał pracować po godzinach, ba nawet nie słyszałem o takich sytuacjach, wybija 16 to zamykam laptopa i elo, nic mnie nie interesuje.
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: @twlitf ta? a ja na samym początku przygody z IT byłem wręcz zmuszany do nadgodzin (płatnych tyle co normalna robota, żadnych bonusów) a jak odmawiałem to się mnie pytali a dlaczego i co będę w tym czasie robił.... Nie rozumieli tam, że po prostu po 8h roboty mi starczy i w dupie mam te nadgodziny
  • Odpowiedz
@groman43: Robiłem po godzinach odpłatnie, robiłem po godzinach bezpłatnie, bo coś mnie zaciekawiło i chciałem się czegoś douczyć, robiłem po godzinach z wybraniem sobie dnia/godzin wolnego kiedy indziej, zamykałem laptopa po 8 z myślą że jak se płonie to niech se płonie, ja mam piwko to wypicia - wszystkie te rzeczy się na prawdę da pogodzić w ramach jednego zatrudnienia bez dorabiania sobie do tego wielkich ideologii - ot robota.
  • Odpowiedz
3 lata w IT i nigdy nikt mi nie kazał pracować po godzinach, ba nawet nie słyszałem o takich sytuacjach

@twlitf: sporo tego jest w pozaprogramistycznych projektach - devops/adminka/helpdesk. Ja dwa lata klepałem nadgodziny, ale później zrezygnowali i robili deployment w tygodniu. A bardzo mi się to podobało, bo za godzinę pracy w niedzielę dostawałem dzień do odbioru. Taka niedziela wypadała raz w miesiącu. Matematykę pozostawiam wam, ile miałem dzięki
  • Odpowiedz
@groman43 Ja w sumie pracuje w sektorze bankowym i każda migracja na PROD musi być w weekendy czy też po 17:00 robisz robotę poza godzinami i sobie odbierasz kiedy chcesz, kwestia dogadania zasadniczo bez spiny i bata nad głową. Często sobie robię wolne poniedziałki z tego tytułu i mam długie weekendy co dwa tygodnie albo i częściej.
Moim zdaniem największym rakiem są małe SH których CEO często i gęsto robią i
  • Odpowiedz
@groman43: jestem w IT od 15 lat. Nigdy nikt mnie nie przymusił do pracy po godzinach, a jak ktoś zapytał i odmówiłem to nigdy nie miałem z tego tytułu nieprzyjemności.

@Hmrogrz: połowa tych memów z tej formatki to całkowicie wymyślone sytuacje i bicie chochoła.

• Odpowiedz
@Hmrogrz: Akurat w amerykańskich startupach praca po 12 godzin na dobę i w weekendy to nic nadzwyczajnego, tam jest podejście w stylu "wydoić programistów do ostatniej kropelki w zamian oferując im dobrą kasę i udziały". Mój znajomy wytrzymał w takim projekcie 3 miesiące, a dla porównania teraz robi 2 pełne korpo etaty i jest bardzo zadowolony z work life-balance ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz