Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #mesh #meshnet #internet

Szukam zastępstwa dla mesha Tenda MW3. Pojawiło się u mnie sporo urządzeń IOT, z racji że bez remontu - więc po wifi (wiem wiem, są lepsze protokoły).
I tenda nie daje rady, urządzenia rozłączają się, zasięg jakby słabszy... Co mnie też irytuje - kolejne punkty (urządzenia mesh) podłączane kablowo muszą być podłączane szeregowo do poprzedniego urządzenia. Czyli nie mogę podpiąć np. 3 przewodów do głównego routera czy switcha i doprowadzić ich do "satelit", tylko muszę podłąćzyć jedną, główną satelitę do routera, do niej drugą, a do drugiej trzecią. Strasznie mi taki układ nie pasuje.

Polećcie coś na moje bolączki :-) Myślę, że wystarczą 2 satelity (chociaż nie powiem, że 3 by mi bardziej odpowiadały). Cena do 500zł. Coś, czym da się jakoś lepiej zarządzać, nie ma dziwnych wymagań szeregowego podłączenia i spokojnie poradzi sobie z 50-60 urządzeniami (bardzo na wyrost, obecnie jest ok. 30 urządzeń).
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@husky83: Widzę ze starych tematów, że warto zawołać @dktr co niniejszym czynię i jednocześnie widzę, że nie koniecznie interesuje mnie mesh :-)

Jeszcze słowem dopowiedzenia - obecnie moim głównym routerem jest Zyxel NBG7510, ale w planach jest zastąpienie go małym serwerem z proxmoxem i zwritualizowanym OpnSense (jak uda mi się go w końcu okiełznać, bo pomimo portów 2.5gbps daje połączenie 100mbps, a komp wykrywa że jest wynegocjowane pełne 2.5gbps)
  • Odpowiedz