Wpis z mikrobloga

Niech ktoś uśmiechnięty wytłumaczy dlaczego Fąfara uzasadnia obniżenie marży rafineryjnej czynnikami makroekonomicznymi? Czy marża rafineryjna nie jest w kontroli prezesa i czy zatem obniżenie jej o 65% było konieczne? Jeżeli tak to dlaczego rok temu nie było takiej konieczności?

Czy to nie jest po prostu po to, żeby BP i Shell sobie w Polsce zarobiły więcej na detalu i żeby Orlen miał mniej wpływów o około miliard zł na kwartał?

https://www.orlen.pl/pl/o-firmie/media/komunikaty-prasowe/2024/Listopad-2024/Grupa-ORLEN-w-III-kwartale-2024-roku-osiagnela-wyniki-zblizone-do-III-kw23-r-w-znacznie-gorszych-warunkach-makroekonomicznych

https://www.orlen.pl/content/dam/internet/orlen/pl/pl/relacje-inwestorskie/raporty-i-publikacje/prezentacje/2024/Profit_Warning_3Q24_PL.pdf.coredownload.pdf
#orlen #gielda
Robol - Niech ktoś uśmiechnięty wytłumaczy dlaczego Fąfara uzasadnia obniżenie marży ...

źródło: image (1)

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Robol:

>Czy to nie jest po prostu po to, żeby BP i Shell sobie w Polsce zarobiły więcej na detalu i żeby Orlen miał mniej wpływów o około miliard zł na kwartał?

Tak, plan prawie się udał ale rozgryzłeś tego tuska, ależ musi być wściekły. Kurde gdyby tylko te koncerny musiały rywalizować w detalu ze stacjami orlenu..
C.....r - @Robol: 
 >Czy to nie jest po prostu po to, żeby BP i Shell sobie w Polsce ...

źródło: 1000020477

Pobierz
  • Odpowiedz
@Robol: zakładam, ze wie więcej od nas. Pewno Shell i BP zaczeli sciagac skad indziej więc aby byc konkurencyjnym to to obniżyliśmy.

Niestety/stety - najwiekszy wzrost gospodarczy za Nami, teraz Polske czeka podwyzszanie podatków, żeby przyciągnąć do siebie inwestorów którzy no mimo wszystko wciąż uciekają z kraju z powodu drożejącego prądu i niewygodnych regulacji. Coś im trzeba dać w zamian, ale to kosztuje więc musimy ponieść tego koszta.

+ pamietaj,
  • Odpowiedz
@Robol: jeśli dobrze kojarzę, to orlen dostarczą paliwo na ponad 90% wszystkich stacji paliw w Polsce, więc na wstępie już piszesz bzdury.

Marżę rafineryjną 0bajtek podniósł w kosmos i przez to na każdej z tych stacji paliwo kosztowało tyle, ile kosztowało, bo nas DYMALI BEZ MYDŁA.
  • Odpowiedz
  • 2
Marżę rafineryjną 0bajtek podniósł w kosmos i przez to na każdej z tych stacji paliwo kosztowało tyle, ile kosztowało, bo nas DYMALI BEZ MYDŁA.

@macan: ale ja oczekuję wzrostu marży tak samo jak wy oczekujecie wzrostu cen nieruchomości. Jestem inwestorem, a nie filantropem.

Z resztą, wy i tak tylko sracie na Orlenie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Robol: zakładam, ze wie więcej od nas. Pewno Shell i BP zaczeli sciagac skad indziej więc aby byc konkurencyjnym to to obniżyliśmy.

@PedzacaGuma: to dlaczego się nie podzieli tą wiedzą z inwestorami?
  • Odpowiedz
@Robol: Orlen nie jest od dojenia ludzi, ja wiem, że chciałbyś mieć paliwo po 10 zł i 0bajtka za sterami, ale nie taki jest cel tej firmy.

Na Orlenie lałem paliwo i za PiSu i za po, inwestowałem w Orlen i za PiSu i za po, ale jestem przeciw dojeniu Polaków za pomocą sztucznego zawyżania cen paliwa.
  • Odpowiedz
@macan: Celem spółki akcyjnej jest zysk dla akcjonariuszy, więc powinien doić do oporu, teoretycznie. Jeśli ma za cel dostarczenie paliwa po kosztach, to niech się przemianuje na spółdzielnię. Praktycznie wiemy jak jest.

@Robol: Gdzieś czytałem, że ściągnięcie paliwa z zagranicznej rafinerii odbiłoby się na o złotówkę wyższej cenie na cenie benzyny w stacji, więc Orlen tak ustawiał marżę, żeby jednocześnie zmaksować zysk, ale nie doprowadzić do tego, żeby
  • Odpowiedz
@aeiou12345:

Celem spółki akcyjnej jest zysk dla akcjonariuszy, więc powinien doić do oporu, teoretycznie. Jeśli ma za cel dostarczenie paliwa po kosztach, to niech się przemianuje na spółdzielnię. Praktycznie wiemy jak jest.

Nie masz racji w tym zakresie. Popyt na paliwo jest popytem sztywnym, co oznacza, że teoretycznie możesz żyłować cenę aż do bólu i i tak paliwo będzie schodziło. To jednak przełoży się na inflację w całym kraju, a
  • Odpowiedz
@aeiou12345: a dlaczego nie? Orlen przynosi zyski i to gigantyczne zyski, ale ma założony kaganiec, który chroni przed wybuchem hiperinflacji, paraliżem państwa i przed... upadkiem samego orlenu, bo jakby przegięcie z marżami, to takie BP, czy Shell przejęłyby w Polsce rynek błyskawicznie.

Jest to też firma, która rozprzestrzenia się po innych krajach i znów - przynosi tam zyski, więc akcjonariusze mają kasę. To, że przy okazji jakiś nadrzędny twór (panstwo)
  • Odpowiedz
@macan: No spoko, teraz zerknij na wykres Orlenu albbo JSW i powiedz, czy na pewno akcjonariusze mają kasę xD.

Jeśli takie manewry kosztem ruchania akcjonariusza są dla ciebie spoko, dla mnie nie ma problemu. Ja się powtórzę znowu, że spółki z interwcjonizmem państwa nie powinny być na giełdzie bo nie działają na zasadach rynkowych.
  • Odpowiedz
@aeiou12345: stary, zerknij sobie jakie dywidendy co roku płaci orlen, jak dziś kupisz akcje, to będziesz miał pewne prawie 8% rok w rok. To jest mało Twoim zdaniem? Xddd przecież kurs nie odzwierciedla zysków aż tak wprost, najlepiej robi to dywidenda.

Orlen działa na zasadach rynkowych. Każda, KAŻDA spółka paliwowa z rafinerią ma kaganiec założony w KAZDYM kraju na całym świecie. Przestań pisać głupio-mądre posty o tym, że orlenu nie
  • Odpowiedz
@macan: Ok, jeśli masz taką strategię inwestowania, że kupujesz Orlen i dla Ciebie może spaść z 50zł do 10zł (-80%) bo masz gwarantowane dywidendy, dla mnie zupełnie nie ma problemu. Przypominam tylko, że jeszcze dwa dni temu ludzie drżeli, co powie prezes przed konferencją nt utrzymania polityki dywidendowej. Tyle w temacie stabilności polityki dywidnedowej w pańśtwowych spółkach, wycierają sobie podłogi akcjonariuszami. No i dywidenda jest atrakcyjna bo kurs jest zbutowany.
  • Odpowiedz
@aeiou12345: 5% to dobra dywidenda, ale przy takiej ilości nie wchodziłbym już w tą spółkę dla samej dywidendy.

Ludzie drżą tak samo w spółkach prywatnych. Kurs w spółkach prywatnych tak samo jest czasem butowany, a czasem wystrzela. Przy 8% dywidendy jak wejdziesz w tą spółkę dziś, to sprzedasz ją za rok jak dywidenda będzie wynosiła 5%, czyli za 80 zł ¯\(ツ)/¯ to daje jakieś 30% zysku, więc naprawdę nie wiem
  • Odpowiedz
@aeiou12345: No tak, bo zrobiłbym z tego super średnią cenę zakupu i każda kolejna kupiona akcją zwróciłaby się w 40% w ciągu roku, w 80 w ciągu dwóch i 120 w ciągu trzech. Znajdź mi drugą tak pewną inwestycję.

Sorry, ale na giełdzie musisz się liczyć z tym, że możesz stracić kapitał. Przy czym warto zaznaczyć, że SSP są jakie są, ale nie zbankrutują :)
  • Odpowiedz