Aktywne Wpisy

jmuhha +30
Dowiedziałam się, że koleżanka z klasy ma w leasingu nowa toyotę rav4 za 2400 zł mies ( ಠ_ಠ)
Godir17 +81
Nic tak nie poprawia humoru rano jak opisy starych sfrustrowanych polek po ścianie które lajkuja młodszego o kilka lat chłopa XDD
#p0lka #logikarozowychpaskow
#p0lka #logikarozowychpaskow

źródło: a
Pobierz
Czy to nie jest po prostu po to, żeby BP i Shell sobie w Polsce zarobiły więcej na detalu i żeby Orlen miał mniej wpływów o około miliard zł na kwartał?
https://www.orlen.pl/pl/o-firmie/media/komunikaty-prasowe/2024/Listopad-2024/Grupa-ORLEN-w-III-kwartale-2024-roku-osiagnela-wyniki-zblizone-do-III-kw23-r-w-znacznie-gorszych-warunkach-makroekonomicznych
https://www.orlen.pl/content/dam/internet/orlen/pl/pl/relacje-inwestorskie/raporty-i-publikacje/prezentacje/2024/Profit_Warning_3Q24_PL.pdf.coredownload.pdf
#orlen #gielda
źródło: image (1)
PobierzTak, plan prawie się udał ale rozgryzłeś tego tuska, ależ musi być wściekły. Kurde gdyby tylko te koncerny musiały rywalizować w detalu ze stacjami orlenu..
źródło: 1000020477
PobierzNiestety/stety - najwiekszy wzrost gospodarczy za Nami, teraz Polske czeka podwyzszanie podatków, żeby przyciągnąć do siebie inwestorów którzy no mimo wszystko wciąż uciekają z kraju z powodu drożejącego prądu i niewygodnych regulacji. Coś im trzeba dać w zamian, ale to kosztuje więc musimy ponieść tego koszta.
+ pamietaj,
Marżę rafineryjną 0bajtek podniósł w kosmos i przez to na każdej z tych stacji paliwo kosztowało tyle, ile kosztowało, bo nas DYMALI BEZ MYDŁA.
@macan: ale ja oczekuję wzrostu marży tak samo jak wy oczekujecie wzrostu cen nieruchomości. Jestem inwestorem, a nie filantropem.
Z resztą, wy i tak tylko sracie na Orlenie.
@PedzacaGuma: to dlaczego się nie podzieli tą wiedzą z inwestorami?
Na Orlenie lałem paliwo i za PiSu i za po, inwestowałem w Orlen i za PiSu i za po, ale jestem przeciw dojeniu Polaków za pomocą sztucznego zawyżania cen paliwa.
@Robol: Gdzieś czytałem, że ściągnięcie paliwa z zagranicznej rafinerii odbiłoby się na o złotówkę wyższej cenie na cenie benzyny w stacji, więc Orlen tak ustawiał marżę, żeby jednocześnie zmaksować zysk, ale nie doprowadzić do tego, żeby
Nie masz racji w tym zakresie. Popyt na paliwo jest popytem sztywnym, co oznacza, że teoretycznie możesz żyłować cenę aż do bólu i i tak paliwo będzie schodziło. To jednak przełoży się na inflację w całym kraju, a
Jest to też firma, która rozprzestrzenia się po innych krajach i znów - przynosi tam zyski, więc akcjonariusze mają kasę. To, że przy okazji jakiś nadrzędny twór (panstwo)
Jeśli takie manewry kosztem ruchania akcjonariusza są dla ciebie spoko, dla mnie nie ma problemu. Ja się powtórzę znowu, że spółki z interwcjonizmem państwa nie powinny być na giełdzie bo nie działają na zasadach rynkowych.
Orlen działa na zasadach rynkowych. Każda, KAŻDA spółka paliwowa z rafinerią ma kaganiec założony w KAZDYM kraju na całym świecie. Przestań pisać głupio-mądre posty o tym, że orlenu nie
Ludzie drżą tak samo w spółkach prywatnych. Kurs w spółkach prywatnych tak samo jest czasem butowany, a czasem wystrzela. Przy 8% dywidendy jak wejdziesz w tą spółkę dziś, to sprzedasz ją za rok jak dywidenda będzie wynosiła 5%, czyli za 80 zł ¯\(ツ)/¯ to daje jakieś 30% zysku, więc naprawdę nie wiem
Sorry, ale na giełdzie musisz się liczyć z tym, że możesz stracić kapitał. Przy czym warto zaznaczyć, że SSP są jakie są, ale nie zbankrutują :)